Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση -μέσα στους τρεις μήνες θητείας της- θα έχει να αντιμετωπίσει έξι ανοιχτά ζητήματα, ώσπου να παραδώσει τη θέση της στην επόμενη εκλεγμένη πια κυβέρνηση.
1. Έκτη δόση. Κίνδυνο να προχωρήσει σε στάση πληρωμών αντιμετωπίζει η χώρα ανα δεν προχωρήσει σε εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν έως τις 15 Δεκεμβρίου.
2. Δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, πρέπει να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση έως το τέλος του έτους. Οπότε η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την τρόικα τη σύμβαση αυτή που φέρει και νέα μέτρα και να μπορέσει να την περάσει και από την ελληνική Βουλή.
3. Ανταλλαγή ομολόγων. Στόχος παραμένει η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI σε ποσοστό πάνω από 90%. Το κούρεμα του χρέους μετά τη συμφωνία με τους ιδιώτες προϋποθέτει την εκταμίευση της πρώτης δόσης – 80 δισ. ευρώ - στην αρχή του έτους από τη νέα δανειακή σύμβαση. Εξ αυτών περίπου 30 δισ. ευρώ θα δοθούν ως εγγυήσεις στις τράπεζες για τη συμμετοχή στο PSI, άλλα 30 δισ. ευρώ αφορούν την επανακεφαλαιοποίηση τους και τα υπόλοιπα αφορούν την εξόφληση ομολόγων και την κάλυψη τρεχουσών ταμειακών αναγκών.
4. Προϋπολογισμός. Πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Νοεμβρίου και να έχει ψηφιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη σύνταξή του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας», για την ώρα καταλήγουν σε έλλειμμα 8,8%-9% φέτος, ήτοι 19,1-19,6 δισ. ευρώ, λόγω ύφεσης 5,5%, ήτοι ΑΕΠ 218 δισ. ευρώ. Για το επόμενο έτος προβλέπουν ύφεση 2,8% και ΑΕΠ 212,6 δισ. ευρώ. Η ανεργία εκτιμάται ότι από 15,4% φέτος θα αυξηθεί στο 17% του χρόνου και η απασχόληση θα μειωθεί από 5,7% στο 2% αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός θα περιοριστεί από 2,8% φέτος στο 0,6% του χρόνου.
5. Φορολογικό. Το νέο φορολογικό σύστημα που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο με τους δανειστές πρέπει να έχει συμφωνηθεί μέχρι τέλος του έτους. Αναμένονται ριζικές αλλαγές, ενώ καταργούνται οι τελευταίες φοροαπαλλαγές. Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο.
6. Ιδιωτικοποιήσεις. Εγκαταλείφθηκαν τα αισιόδοξα σενάρια καθώς από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, κάνουν λόγο πλέον για έσοδα ύψους 1,450 εκατ. ευρώ κι εφόσον ολοκληρωθούν τάχιστα οι πολιτικές εξελίξεις.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ