tromaktiko: Δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση - Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση - Οι αντιδράσεις των κομμάτων



Μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Πρωθυπουργός, κ. Γ. Α. Παπανδρέου, ανακοίνωσε τόσο την διενέργεια δημοψηφίσματος, για την έγκριση η μη της νέας δανειακής συμφωνίας από το λαό όσο και την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση...
λέγοντας χαρακτηριστικά, «περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η έκφραση εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση».
Το δημοψήφισμα τοποθετείται, χρονικά, στις αρχές Ιανουαρίου, περίοδος που θα είναι έτοιμη η νέα δανειακή σύμβαση.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Χάρη Καστανίδη, «Αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί πριν η νέα δανειακή σύμβαση πάει στη Βουλή προς ψήφιση, απαιτείται η συμμετοχή του 40% των πολιτών. Αν το δημοψήφισμα γίνει μετά την ψήφιση στη Βουλή, τότε πρέπει να εγκριθεί η διεξαγωγή του από 180 βουλευτές και να συμμετάσχει σε αυτό το 50% των πολιτών».
Η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα της Παρασκευής.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Πρόεδρο της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ», κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, είπε, «είναι προτιμότερη η προσφυγή στην κάλπη. Πρόκειται για μία ψευδώνυμη επιλογή».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Γιάννης Μιχελάκης, σχολιάζοντας την απόφαση του Πρωθυπουργού, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στάθηκε κατ’ αρχάς στη μη νομιμότητα της διενέργειας δημοψηφίσματος για θέματα δημοσιονομικά -όπως ορίζει σχετικά το άρθρο 44 του Συντάγματος- και στη συνέχεια είπε, «ο κ. Παπανδρέου επέλεξε αυτόν τον δρόμο γιατί δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει».
Για «ωμό εκβιασμό και άμεσες εκλογές» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κ.Κ.Ε., κ. Μάκης Μαΐλης, στην πρώτη αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το επισφράγισμα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως θέλει να την σφραγίσει με ένα εξ ίσου τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα.
Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ας τολμήσει να ψηφίσουν οι βουλευτές του πίσω από παραβάν και τότε θα διαπιστώσει την πολιτική του γύμνια.
Καληνύχτα κύριε Παπανδρέου».

Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Αλ. Τσίπρας δήλωσε:
«Πρόκειται για ένα τρικ το οποίο έχει σαν απώτερο στόχο να κερδίσει ο πρωθυπουργός λίγο ακόμα χρόνο στην εξουσία. Πρόκειται για ένα τρικ το οποίο έχει σα στόχο να αποφύγει ο κ. Παπανδρέου την άστατη πτώση. Να αποφύγει δηλαδή το να πάει άμεσα σε εκλογές και να βρεθεί μπροστά στην οργή του λαού και ιδίως του κόσμου τον ψήφισε πριν από δυο χρόνια και του έδωσε 44% και να πάρει ένα ιστορικά χαμηλό και εξευτελιστικό ποσοστό για τον ίδιο και για το κόμμα το οποίο ίδρυσε ο αείμνηστος Α.Παπανδρέου».
«Σε μεγάλη περιπέτεια επέλεξε να βάλει τη χώρα ο κ. Παπανδρέου, προσπαθώντας να σώσει τον εαυτό του και το κόμμα του» λέει η ανακοίνωση της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ».

poli-politiki.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!