την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας. Σχετική αναφορά έκανε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Το θέμα δεν συζητήθηκε, ωστόσο ο ίδιος, στο περιθώριο της συνεδρίασης επισήμανε ότι η χώρα κινδυνεύει με την επιβολή προστίμου, με ευθύνες της κεντρικής διοίκησης αλλά και της διοίκησης της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της νυν Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ειδικότερα, επικαλούμενος έγγραφο της ειδικής νομικής υπηρεσίας των ελληνικών αρχών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου 2011, γνωστοποιεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώνονται για την προσφυγή της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας λόγω μη λήψης των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή υποβάθμισης της λίμνης Κορώνειας.
Το έγγραφο αναφέρει ότι με την προσφυγή η Επιτροπή ισχυρίζεται πως παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, λόγω υποβάθμισης της ζώνης ενεργούς πολεοδομίας της περιοχής, εξαιτίας παράνομων γεωτρήσεων, άρδευσης και απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων.
Παράλληλα σημειώνει ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, λόγω μη ολοκλήρωσης του δικτύου αποχέτευσης, και επεξεργασίας αστικών λυμάτων του οικισμού Λαγκαδά.
Η νομική σύμβουλος της υπηρεσίας ζητά, άλλωστε, τις απόψεις των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών προκειμένου να συνταχθεί το υπόμνημα αντίκρουσης της ελληνικής δημοκρατίας.
Στην ανάλυσή της η Επιτροπή εστιάζει ενδεικτικά την προσοχή της σε συγκεκριμένες δράσεις που θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας για τη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών ώστε να καταδειχτεί ότι το master plan δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Αναλυτικότερα, εκτιμά ότι δεν προχώρησαν η χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων για αλατούχα απόβλητα, η σύνταξη μελέτης έργων κατασκευής αρδευτικών δικτύων και εμπλουτισμού του φρεατίου υδροφορέα της λίμνης, η δημιουργία έργων λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης, η επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων των ρυπογόνων βιομηχανιών της περιοχής Λαγκαδά, το οριστικό κλείσιμο των παράνομων γεωτρήσεων και ο περιορισμός άρδευσης σε ικανοποιητικό επίπεδο με προώθηση και χρήση νέων τεχνολογιών.
''Η χώρα κινδυνεύει μετά την προσφυγή από πρόστιμα. Δεν έχει ακόμη ειπωθεί κάτι για διακοπή των χρηματοδοτήσεων των υπολοίπων έργων που αφορούν την Κορώνεια αλλά είναι πολύ πιθανή αυτή η εξέλιξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει αυτή τη στιγμή απάντηση από την ελληνική πλευρά. Πρέπει δηλαδή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συνολικά η χώρα να συντάξουν ένα υπόμνημα απολογητικό κατά της προσφυγής ως τις 8 Νοεμβρίου. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ενημερωθεί, απλώς αποκρύπτει το γεγονός'' σχολίασε ο κ. Τρεμόπουλος.