Ας δούμε τα δεδομένα.
Οι εκλογές του 2009 έδωσαν 5κομματική βουλή (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ).
Στη συνέχεια η βουλή έγινε 9κομματική αφού προστέθηκαν μετά από αποχωρήσεις το κόμμα της Μπακογιάννη (ΔΗ.ΣΥ), το κόμμα του Κουβέλη (ΔΗΜ.ΑΡ) και τα μονοβουλευτικά κόμματα των Δημαρά και Β. Οικονόμου. Πρέπει να επισημάνουμε και τις πολλές ανεξαρτοποιήσεις βουλευτών.
Προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης απ’ τη βουλή με 153 ψήφους. Παρεμπιπτόντως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ψήφος εμπιστοσύνης (δεδηλωμένη) σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να κυβερνά. Το πρώτο παράδοξο είναι ότι ο Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης για να παραιτηθεί η κυβέρνησή του χάριν μιας άλλης «εθνικής» ενότητας. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Τρικούπη.
Γίνεται στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Παπούλια συνάντηση όχι όλων των αναγνωρισμένων απ’ τη βουλή κομμάτων αλλά μόνο δύο που τα εκπροσωπούσαν ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η κυοφορούμενη κυβέρνηση από «εθνικής» ενότητας τείνει να γίνει δικομματική, ούτε καν πολυκομματική.
Ακόμη και αν γίνει κατορθωτό ο σχηματισμός δικομματικής κυβέρνησης τα «μαντάτα» απ’ την Ε.Ε και τους πιστωτές μας δεν είναι ενθαρρυντικά. Κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι θα πάρουμε την πολυπόθητη 6η δόση ούτε ότι αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία ούτε ότι εξασφαλίσαμε την παραμονή μας στο ευρώ και την ΕΕ.
Επειδή τέθηκε θέμα εκτροπής απ’ τα κόμματα της αριστεράς πρέπει να σημειώσουμε τα παρακάτω.
Η σημερινή βουλή έχει διαμορφωμένη σύνθεση δλδ αριθμό βουλευτών των κομμάτων σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2009.
Μετά τα όσα συνέβησαν τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει δυσαρμονία βουλευτικών εδρών με την λαϊκή βούληση όπως αυτή αποκαλύπτεται στις δημοσκοπήσεις.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει σήμερα 153 βουλευτές στην κοινοβουλευτική του ομάδα και εμφανίζεται σαν το ισχυρότερο κόμμα στη βουλή ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά περίπου 8 μονάδες άρα η ΝΔ θα έπρεπε να είναι το ισχυρότερο κόμμα στην βουλή. Τρελό ε!
Αν πχ γίνονταν αύριο εκλογές σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και την αναγωγή των αναποφάσιστων η βουλή θα είχε πρώτη δύναμη τη ΝΔ και μετά το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν δε 8κομματική.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2009 το άθροισμα των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπερβαίνει το 75%. Αν γίνονταν σήμερα εκλογές το άθροισμα των ποσοστών των ανωτέρω κομμάτων υπολείπεται κατά πολύ του 50% πράγμα που σημαίνει ότι η δικομματική κυβέρνηση που επιδιώκουν είναι μειοψηφίας.
Αυτό το γνωρίζει φυσικά ο Γιώργαρος (Καρατζαφέρης) ο οποίος για να συμμετάσχει σε πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας θέτει τρεις όρους.
Η αριστερά με προεξάρχον το ΚΚΕ καταγγέλλουν την υπό σύσταση κυβέρνηση και διακηρύσσουν ότι θα την πολεμήσουν εντός και εκτός βουλής με ότι αυτό συνεπάγεται.
Θα μπορούσα να παραθέσω και πολλά ακόμη παράδοξα-ευτράπελα των τελευταίων ημερών.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών που θα έδιναν λύση στο επερχόμενο αδιέξοδο και δημοκρατική νομιμοποίηση στην όποια κυβέρνηση συνεργασίας ή μη που θα προέκυπτε.
Επειδή πάντοτε παίρνω θέση, πιστεύω ότι η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι και απαραίτητη και δημοκρατική και διεξοδική αλλά και τίμια. Τα όσα κινδυνολογικά λέγονται ότι η προσφυγή στις κάλπες σημαίνει πτώχευση, επιστροφή στη δραχμή και καταστροφή της χώρας είναι εκ του πονηρού. Πιθανό κάποιος να πει ότι συντάσσομαι με την αριστερά. Δικαίωμά του, εγώ υποστηρίζω ότι συντάσσομαι με την λογική και την δημοκρατία.
Περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσουν τα κόμματα, τα στελέχη των κομμάτων και σίγουρα πως θα αντιδράσουν οι πολίτες στις εξελίξεις.
Αναρωτιέμαι ποιος θα αναλάβει το Υ.ΠΡΟ.ΠΟ (πρώην δημοσίας τάξεως) εν όψει της επετείου της 17ης Νοέμβρη και πως θα αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις των πολιτών. Τι θα κάνει πχ στην απευκταία περίπτωση επεισοδίων.
Υγεία και υπομονή.
http://ideopigi.blogspot.com