Η παραδοχή του τέως πρωθυπουργού, όχι ότι δεν γνώριζε, αλλά ότι δεν είχε αντιληφθεί, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, ότι για πολλούς μήνες η χώρα πράγματι ήταν σαν τον Τιτανικό, όπως είχε πει από τις πρώτες ημέρες της πράσινης διακυβέρνησης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και έπλεε προς ολοταχώς προς την καταστροφή, ενώ μέσα στο πλοίο όλοι έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας.
Ίσως γι αυτό σε άλλη του συνέντευξη του στο der Spiegel να παραδέχεται επίσης «φυσικά κάναμε λάθη. Και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη».
Ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρώντας να κάνει την αυτοκριτική του επικεντρώνει τα λάθη που έγιναν μάλλον σε καθυστερήσεις «για ορισμένους δεν κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα, σε πολλούς όμως άμεσα πληττόμενους Έλληνες αναγκαστήκαμε να επιβάλλουμε πολλά».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνεται της απόφασης του για δημοψήφισμα ενώ είναι ενδεικτικό του κλίματος στο εξωτερικό, το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί με τις τελευταίες επαφές του να αλλάξει η ερώτηση του δημοσιογράφου για την επιμονή του στο δημοψήφισμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητάτε σεβασμό για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ελλάδα. Το ειρωνικό όμως της υπόθεσης, είναι ότι εσείς υπήρξατε εκείνος που κατηγορηθήκατε για αχαριστία όταν θελήσατε να θέσετε στην κρίση του λαού την απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο Economist μάλιστα παρέθετε αναφορές ανώτατων αξιωματούχων που έλεγαν ότι “ο Παπανδρέου είναι ηλίθιος”.
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μου προκαλούσε πράγματι ενόχληση ο τρόπος με τον οποίο μια μερίδα του Τύπου κάλυπτε τα θέματα. Αυτό το παιχνιδάκι με τους “καλούς” και τους “κακούς” μου φαίνεται εξαιρετικά υπεραπλουστευτικό.
Ούτε σε έναν άρρωστο λες ποτέ ότι είναι ηλίθιος ή κακός, πόσω μάλλον σε μια χώρα, έτσι δεν είναι; Ρωτάς καλύτερα πώς μπορείς να την εξυγιάνεις. Δείχνει μεγαλύτερο σεβασμό εάν κανείς προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων.