Η ελληνική αποστολή, που αποτελείται για πρώτη φορά από το 2004 από μόλις 5 άτομα, έφτασε ήδη από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με πτήση της γραμμής (αντί πανάκριβων τζετ) και από σήμερα το πρωί έχει αρχίσει τις θεσμικές επαφές. Φεύγοντας χθες το απόγευμα από την Αθήνα o Λουκάς Παπαδήμος συνοδευόταν από τον πρέσβη του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρη Παρασκευόπουλο, τον νέο διευθυντή του οικονομικού του γραφείου Γκίκα Χαρδούβελη, το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Ζανιά και τον σύμβουλο επί των ευρωπαϊκών θεμάτων Γιώργο Γλυνό. Πρώτος σταθμός η Κομισιόν, όπου ο Λουκάς Παπαδήμος θα έχει δίωρη συνάντηση με τον πρόεδρο Ζ. Μπαρόζο.
Όπως και με τους άλλους δύο συνομιλητές του, τον Χέρμαν Βαν Ρόμπεη που θα δει αργότερα σήμερα και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ που θα δει το πρωί της Τρίτης, ο Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να έχει τρεις κύκλους συζητήσεων με τον Ζ. Μπαρόζο: ο πρώτος αφορά τις αμιγώς ελληνικές υποχρεώσεις, δηλαδή την κύρωση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα και τη λύση του «γόρδιου δεσμού» των λεγόμενων ενυπόγραφων δεσμεύσεων. Όσον αφορά το τελευταίο, οι Βρυξέλλες αλλά και ο κ. Γιούνκερ αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο προς αυτό το οποίο ονομάζουν «συμβιβαστική φόρμουλα» που δε θα δημιουργήσει στην Ελλάδα πρόσθετα πολιτικά προβλήματα.
Όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη κοινοτική πηγή, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να προτείνουν διά του κ. Ρεν στο Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου πως «καλύπτονται από την υπερψήφιση του προϋπολογισμού και την έγγραφη υιοθέτηση της εφαρμογής του από την κυβέρνηση και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, στην περίπτωση που γίνουν εκλογές. Καθώς, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, αυτή τη στιγμή δανειακή σύμβαση δεν υπάρχει και οι συνομιλίες για την οριστικοποίησή της δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, είναι σχετικά δύσκολο να απαιτηθεί σε αυτή τη φάση μία αόριστη δέσμευση επί μέτρων και πολιτικών που δεν έχουν ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί και να τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, που με τόσο μεγάλη δυσκολία κατακτήθηκε. Σε πρώτη φάση, μια επιστολή μόνο από την κυβέρνηση (letter of intend) θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τις εξελίξεις και στη συνέχεια να βρεθεί άλλος τρόπος δέσμευσης των πολιτικών κομμάτων.
Σε αυτό το σημείο, η άποψη της Κομισιόν και του προέδρου της διαφέρει από αυτήν των Γερμανών και Ολλανδών. Είναι προφανές πως το μήνυμα που θα φύγει από τις Βρυξέλλες θα έχει αποδέκτες τη Χάγη και το Βερολίνο, όλα όμως θα κριθούν στο Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου. Οι κ.κ. Σόιμπλε, Ντε Κεες Γιάχερ, Μ. Φέκτερ και Γ. Ουρπιλάινεν ήταν, άλλωστε, τα μέλη του eurogroup που εισηγήθηκαν την ιδέα της επιστολής στο eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.
Αυτό, βεβαίως, που επισημαίνουν οι πάντες τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στη Χάγη ή το Βερολίνο είναι ότι «η Ελλάδα θα κριθεί πολύ αυστηρότερα στην εφαρμογή», καθώς πολλές φορές οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί, εγγράφως, αλλά η πραγματικότητα των 2 τελευταίων ετών αποδεικνύει ότι ακόμα και τα «έγγραφα», όπως οι έγγραφες συμφωνίες του κ. Παπακωνσταντίνου με την τρόικα, απείχαν πάρα πολύ από την πραγματικότητα.
Σε σχέση με το PSI, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θα κάνουν λεπτομερή συζήτηση βάζοντας στο τραπέζι τις διάφορες εκδοχές δεδομένου ότι τα 130 δισ. ευρώ του νέου δανείου είναι αυστηρά προγραμματισμένα για τραπεζικές εγγυήσεις και κάλυψη χρεολυσίων «σε συγκεκριμένο χρόνο και συχνότητα που προκύπτει για ποσά μετά την αναδιάρθρωση του χρέους προς ιδιώτες». Οι τράπεζες, όμως, οι οποίες εκπροσωπούνται στις επίσημες συζητήσεις έχουν απαιτήσεις που ή ρίχνουν το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος στα βράχια, ή αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης από τον ελληνικό προϋπολογισμό, όπως για παράδειγμα ζητώντας επιτόκια έως και 8%. Η στάση αυτή δεν είναι άσχετη με τη γενικότερη κρίση του ευρώ, που έχει αγγίξει το πυρήνα του και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσέγγισης κατά τη Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου.
real.gr
Εμείς το γιορτάζουμε με ΔΩΡΑ αξίας...http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_6782.html