tromaktiko: Κυβέρνηση: «Θετικές προσεγγίσεις για τον νέο πρωθυπουργό»

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Κυβέρνηση: «Θετικές προσεγγίσεις για τον νέο πρωθυπουργό»



«Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι επικοινωνίες του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του αρχηγού της... αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά», αναφέρεται σε δήλωση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλο.

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, ανέφεραν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα Τρίτη, τόσο για το πλαίσιο της λειτουργίας της νέας κυβέρνησης, θέμα που προηγείται, όσο και για το πρόσωπο του επικεφαλής του νέου σχήματος. Κατά τις ίδιες πηγές διευκρινιζόταν ότι η συμφωνία για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού «είναι πιο κοντά», σε σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, θα συνεδριάσει στις 12:00 το μεσημέρι, το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Επανειλημμένες ήταν τη Δευτέρα, οι επαφές ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα ευρύτερης στήριξης, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη και τους επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες σχεδιασμούς, μόλις υπάρξει κατάληξη στο όνομα του νέου πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου θα υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του, ώστε να κληθεί αμέσως μετά ο διάδοχός του, που θα συμφωνηθεί με τη ΝΔ, προκειμένου να του ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Επικοινωνία με τον Φ. Κουβέλη

Ενημερωτικό και όχι διερευνητικό χαρακτήρα είχε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ τη Δευτέρα το απόγευμα, καθώς ο κ. Κουβέλης είχε κάνει γνωστό από χθες ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε διεξοδικά τον κ. Κουβέλη για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κ. Κουβέλης από την πλευρά του, είπε στον πρωθυπουργό ότι η στάση της ΔΗΜΑΡ έναντι της νέας κυβέρνησης, αν δηλαδή θα ψηφίσει υπέρ ή κατά στη βουλή, θα καθοριστεί από το περιεχόμενο του προγράμματός της, από τη διάρκειά της, καθώς και από τα πρόσωπα που θα την συγκροτούν.

Ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Κουβέλη ότι θα έχουν και νέα ενημερωτική επικοινωνία.

Συνομιλία με την Ντ. Μπακογιάννη

Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας και σύμφωνα με πληροφορίες, της έκανε γενική ενημέρωση για όλες τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Διερεύνησε τη θέση της κ. Μπακογιάννη απέναντι στο εγχείρημα του σχηματισμού της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε στον πρωθυπουργό ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ήταν θέση του κόμματός της και του ανέφερε ότι θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση.

Σειρά επαφών Παπανδρέου με Μέρκελ-Γιούνκερ-Ρομπέι-Μπαρόζο

ΟΓιώργος Α. Παπανδρέου πραγματοποίησε σειρά τηλεφωνικών επαφών με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στη διάρκεια των τηλεφωνικών αυτών επαφών συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, ενώ ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε προκειμένου η Ελλάδα, με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και για τις εξελίξεις που ακολούθησαν.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης στους συνομιλητές του, ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει έχει αποστολή να φέρει σε πέρας το έργο της υλοποίησης των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου πριν να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Από την μεριά της, η κ. Μέρκελ εξέφρασε το σεβασμό της στις προσπάθειες που καταβάλει ο πρωθυπουργός και η χώρα και υπογράμμισε ότι είναι θετική εξέλιξη η συμφωνία που έγινε, γιατί διασφαλίζει την πορεία της χώρας αφού η νέα κυβέρνηση θα έχει ως αποστολή της την υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου πριν από τη διεξαγωγή εκλογών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!