Η εικόνα έχει ως εξής:
● Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά και τη δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητούν από την κυβέρνηση απαρέγκλιτη εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων προκειμένου να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα στα έσοδα και τις δαπάνες.
● Την ίδια στιγμή, η αργή αποκλιμάκωση των επιτοκιακών περιθωρίων των κρατικών ομολόγων (spreads) είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.
● Η «δαμόκλειος σπάθη» των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης δημιουργεί προβλήματα με τις υποβαθμίσεις της οικονομίας και στη συνέχεια οι μειωμένες βαθμολογίες επεκτείνονται στις τράπεζες.
● Σε λιγότερο από ένα μήνα τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα κληθούν να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2012 και η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το δημοσιονομικό σοκ με την προώθηση τρίτου πακέτου μέτρων.
Το τελεσίγραφο της Κομισιόν για μέτρα εξυγίανσης αλλά και πιθανή νέα υποβάθμιση της Κύπρου σε «junk» δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Γι’ αυτό και στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει έντονη κινητικότητα για κατάρτιση νέων μέτρων εξυγίανσης, τα οποία διέπονται από τη φιλοσοφία για φορολόγηση του πλούτου και της πολυτέλειας.
Το θέμα που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις είναι η πιθανότητα συνεισφοράς των ιδιωτικών υπαλλήλων που λαμβάνουν μισθό άνω των €2.500.
Επανέρχεται επίσης το μέτρο για επιβολή έκτακτης εισφοράς 1,5% επί των κερδών των εταιρειών η οποία όμως δεν θα αγγίζει τις ξένες εταιρείες.
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απομακρυσμένο πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο παγώματος των προσαυξήσεων για δύο χρόνια των μισθών των υπαλλήλων του τομέα, λόγω των έντονων ενστάσεων των συντεχνιών. Δεν αποκλείεται όμως να επανέλθει εισήγηση μη καταβολής της ΑΤΑ.
Το όλο σκηνικό τροφοδοτεί ποικίλες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να κάνει τη δική του αυτοκριτική, όταν επικρίνουν την κυβέρνηση και αξιώνουν περισσότερες αποκοπές στο κρατικό μισθολόγιο.
Κεφαλαιώδες όμως ζήτημα παραμένει το ενδεχόμενο στήριξης των τραπεζών και ήδη το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα έχει κινηθεί άμεσα με την ετοιμασία του δεύτερου αναθεωρημένου νομοσχεδίου.