tromaktiko: Ξεκίνησε η άτυπη μάχη της διαδοχής - Παρέμβαση Παπανδρέου

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ξεκίνησε η άτυπη μάχη της διαδοχής - Παρέμβαση Παπανδρέου



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η άτυπη μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου να παρεμβαίνει χθες- κάτω και από την πίεση της «προεδρικής φρουράς»- προκειμένου να μην ενταθούν οι διαλυτικές τάσεις...

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των επαφών του με κορυφαία στελέχη, συναντάται σήμερα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Πέτρο Ευθυμίου. Χθες, πάντως, μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου, απέστειλε μήνυμα προς τα στελέχη, με τα οποία συναντάται να μην διαρρέουν ότι παραιτείται από την ηγεσία, πολύ περισσότερο που δέχεται πίεση από την «προεδρική» ομάδα να αφήσει ανοιχτό το θέμα.
Οι εξελίξεις, άλλωστε, παραπέμπονται για μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης (εφόσον αυτό συμβεί), κάτι που ζητούν πλέον και όλοι οι υποψήφιοι μνηστήρες.
Ήδη στη μάχη της διαδοχής συμμετέχουν οι παλιοί συμπαίκτες στη μάχη της ηγεσίας του 2007 Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ στους δυο θα προστεθεί, όταν επισήμως ανακοινώσει την αποχώρησή του ο Γιώργος Παπανδρέου, και ο Χρήστος Παπουτσής. Το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη μάχη της διαδοχής και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ τις πιθανότητες που διαθέτει ερευνά και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του πιθανόν σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου τέλη Δεκεμβρίου, με δεδομένο πάντα την εκταμίευση της 6ης δόσης. Οι δε επίδοξοι διάδοχοι έχουν συμφωνήσει να μην θέσουν θέμα ηγεσίας τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η τακτική για τη μάχη της διαδοχής θα αναπροσαρμόζεται από όλους βδομάδα παρά βδομάδα, αν όχι μέρα παρά μέρα.
Αντιθέτως, πάντως, με τους «δελφίνους», θέμα ηγεσίας αναμένεται να ανοίξουν ανώτερα και μεσαία στελέχη, αλλά και βουλευτές που διακινούν ήδη κείμενο στη Βουλή για τους όρους που θα δοθεί η μάχη για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.
Άλλωστε, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι όταν έρθει η ημέρα της διαδοχής, το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο, καθώς η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό είναι πολύ σημαντική και οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση απρόβλεπτες και απροσδιόριστες.

Απευθείας εκλογή
Η εκλογή του διαδόχου του Γιώργου Παπανδρέου, πάντως, θα γίνει με καθαρές διαδικασίες, με απευθείας, δηλαδή, εκλογή από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, όπως προβλέπει το Καταστατικό. Και σε αυτό συμφωνούν όλοι.

Μανιφέστο
Η «Κίνηση των 3» διαμορφώνει πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις. Το Μανιφέστο της συγκεκριμένης κίνησης φέρεται να διαμορφώνει ο πρώην υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος.

Συζήτηση για τη φυσιογνωμία
Στην Ιπποκράτους πάντως δειλά-δειλά ξεκινά η συζήτηση για την αλλαγή φυσιογνωμίας του κόμματος. Ο Γιάννης Ραγκούσης για παράδειγμα τόνισε στη Real news πως το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ βαθύτερο και συνολικότερο από το θέμα της ηγεσίας. «Είναι πρόβλημα, τελικά, πολιτικής ταυτότητας, είναι ζήτημα ανανοηματοδότησης των αξιών του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμα πιο οξύς ο Πάνος Μπεγλίτης, δήλωσε με νόημα πως «ήρθε η ώρα του big bang για το ΠΑΣΟΚ». «Η ανασυγκρότηση είναι αναγκαία και οι αλλαγές επιβεβλημένες χωρίς το φόβο μιας επίπλαστης, όπως αποδεικνύεται, ενότητας» τόνισε. «Το ΠΑΣΟΚ, κατά την άποψή μου, πρέπει να μετασχηματιστεί σε μια ευρεία δημοκρατική παράταξη, να συναντηθεί με δημιουργικές και καινοτόμες κοινωνικές δυνάμεις. Να αναλάβει συγχρόνως πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός δημοκρατικού μετώπου, με δυνάμεις της φιλελεύθερης παράταξης και της μετριοπαθούς αριστεράς, για να βάλουν φραγμό στην ανάπτυξη των δυνάμεων του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της συνωμοσιολογίας, που δηλητηριάζουν τον κοινωνικό ιστό και οδηγούν την Ελλάδα στο περιθώριο και την απομόνωση».

Επιμένουν σε παραμονή
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης δεν είναι ο μόνος που επιμένει πως ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να παραμείνει στη θέση του, δηλώνοντας στη Real news πως το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόεδρο, τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Χρήστος Παπουτσής φέρεται να ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στη θέση του έως και την...7η δόση, ενώ ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε στη Real news πως «δεν πρέπει να ανοίξει θέμα ηγεσίας, εν μέσω θυέλλης».

Προειδοποιεί η ΠΑΣΚΕ
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος προειδοποιεί πως η ΠΑΣΚΕ δεν θα ενταχθεί πίσω από κανέναν επίδοξο αρχηγό αλλά, στο μέτρο της δυνατότητας παρεμβάσεώς της θα αγωνιστεί ώστε να αλλάξει η συνολική πολιτική του Κινήματος. «Το ότι η ΠΑΣΚΕ βρίσκεται σε καθεστώς κομματικής ορφάνιας δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι θα χάσει τη λειτουργική αυτοτέλεια και την πολιτική της αυτονομία. Ούτε, βεβαίως, προσφέρεται για υιοθεσία σε οποιονδήποτε», τόνισε.

real.gr



 Εμείς το γιορτάζουμε με ΔΩΡΑ αξίας...http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_6782.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!