tromaktiko: Θέμα αποχώρησης του ΟΗΕ σε περίπτωση αδιεξόδου στο Κυπριακό έθεσε το Λονδίνο

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Θέμα αποχώρησης του ΟΗΕ σε περίπτωση αδιεξόδου στο Κυπριακό έθεσε το Λονδίνο



Σε έξι-επτά μήνες μπορεί να τελειώσει το Κυπριακό. Εάν όχι θα πρέπει να εξετασθεί το σχέδιο Β, που θα προβλέπει ακόμη και εγκατάλειψη των προσπαθειών. Αυτό ήταν το γενικό πνεύμα και οι άξονες της...
τοποθέτησης του Βρετανού Μόνιμου Αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Σώματος, από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στις 4 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», ο Βρετανός διπλωμάτης, όταν πήρε το λόγο, ανέδειξε την αναφορά του Μπαν κι Μουν για το «τέλος του παιχνιδιού» και έκτισε στη βάση αυτή την ομιλία του. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν από τώρα απαντήσεις σε περίπτωση αδιεξόδου.

Με προφανή στόχο να δημιουργήσει ένα πλαίσιο πιέσεων γύρω από τους διαπραγματευτές, πρωτίστως όμως προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Βρετανός αξιωματούχος ήταν, σύμφωνα πληροφορίες του «Φ», πολύ σαφής.

Είπε πως μέχρι τη νέα τριμερή συνάντηση, που χρονικά τοποθετείται στα μέσα Ιανουαρίου, υπάρχουν περιθώρια για την επίτευξη συγκλίσεων. Υπάρχει χρόνος δυο μηνών για να επιτευχθούν όσες περισσότερες συγκλίσεις είναι δυνατό μέχρι την τριμερή και έξι με επτά μήνες για να πραγματοποιηθεί η πολυμερής διάσκεψη, εξήγησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Βρετανίας.

Με αυτά, χωρίς να το αναφέρει ευθέως, καθόρισε εν πολλοίς χρονοδιάγραμμα. Έθεσε το τέλος της διαδρομής τους μήνες πριν την άσκηση της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση( το δεύτερο εξάμηνο του 2012).
Τι θα γίνει εάν όμως δεν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο; Ο Βρετανός αξιωματούχος ζήτησε να ενημερωθεί από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ για το τι δέον γενέσθαι σε περίπτωση αδιεξόδου, έσπευσε ωστόσο να δώσει και τη δική του εκδοχή. Να σταματήσει η προσπάθεια, τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείψουν την Κύπρο, ακόμη και «η πολιτική αποστολή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Δηλαδή, η ομάδα Ντάουνερ. Και παρόλο που απέφυγε τις λεπτομέρειες, είναι πρόδηλο πως εννοούσε και την εξέταση του ενδεχόμενου αποχώρησης και της UNFICYP.

Η απειλή αυτή συνήθως επανέρχεται στο παρασκήνιο όταν οι διάφοροι εν δυνάμει μεσολαβητές, θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς, ως γνωστόν, μόνο την ελληνοκυπριακή πλευρά επηρεάζει η αποχώρηση της ειρηνευτικής Δύναμης από το νησί, όπως ασφαλώς και η αλλαγή του καθεστώτος και των όρων εντολής της.

Οι τοποθετήσεις αυτές του Βρετανού Μόνιμου Αντιπρόσωπου δεν βρήκαν υποστήριξη εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, πλην από τον εκπρόσωπο της Νοτίου Αφρικής. Ο τελευταίος έκανε μια παραπλήσια τοποθέτηση υποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί η διαδικασία αυτή στην Κύπρο να συνεχίζεται εσαεί και είναι με «ανοικτή ημερομηνία».

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δεν αναφέρθηκε στο τι δέον γένεσθαι σε περίπτωση κατάρρευσης της διαδικασίας στο Κυπριακό. Περιορίσθηκε να αναφέρει πως ο Γενικός Γραμματέας, σε περίπτωση αδιεξόδου στο Κυπριακό θα απευθυνθεί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα συζητήσει μαζί με τα μέλη του Σώματος τα επόμενα βήματα.

Έχει, πάντως, ενδιαφέρον η βρετανική τοποθέτηση, η οποία και ενόχλησε εντόνως τη Λευκωσία. Από τη μια θεωρεί πως υπάρχει χρόνος, ώστε η διαδικασία να φθάσει στο τέλος της, δηλαδή στην πολυμερή διάσκεψη. Από την άλλη, θεωρεί χρήσιμο να επιστρατεύσει -για μια ακόμη φορά- τον «μπαμπούλα» της UNFICYP και της εγκατάλειψης του Κυπριακού.

Με άλλη προσέγγιση ο Ουίλιαμ Χέιγκ

Η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας των υπουργών Εξωτερικών, Βρετανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, κινήθηκε σε διαφορετικό τόνο και γραμμή από ό,τι η τοποθέτηση του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Παρόλο που δεν τίθεται θέμα διατύπωσης προσωπικών απόψεων από τον Βρετανό Μόνιμο Αντιπρόσωπο, είναι σαφές πως ο Ουίλιαμ Χέιγκ επέλεξε μια διαφορετική προσέγγιση και οι θέσεις που παρουσίασε ικανοποίησαν τη Λευκωσία.

Στήριξε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες εντός της ΑΟΖ της για εξόρυξη φυσικού αερίου. Παράλληλα στήριξε και τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις από βρετανικής πλευράς.

Σημειώνεται συναφώς ότι η συνάντηση της Κύπριας υπουργού Εξωτερικών με τον Βρετανό ομόλογό της έγινε μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την τοποθέτηση του Μόνιμου Αντιπρόσωπου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!