tromaktiko: Οι υπογραφές έγιναν… εθνικό σίριαλ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Οι υπογραφές έγιναν… εθνικό σίριαλ



Οι Βρυξέλλες δεν απέχουν και πολύ από τη Φρανκφούρτη. Όχι τόσο γεωγραφικά, αλλά πολιτικά, καθώς το κέντρο των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσία της... Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέχει ελάχιστα από την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ο Λουκάς Παπαδήμος είχε ανοιχτή γραμμή με την Κομισιόν, σε σταθερή βάση. Γι’ αυτό και η σημερινή επιστροφή του στις Βρυξέλλες, με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας πλέον, είχε μια ξεχωριστή αξία και σημειολογία.

Ο Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον Ζοζέ Μπαρόζο. Είπαν πολλά, για την ελληνική οικονομία, για την κρίση, για τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κομισιόν για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε εκτιμάται δεόντως στις Βρυξέλλες και για τις οικονομικές γνώσεις του, με αποτέλεσμα η γραφειοκρατία της Κομισιόν να θέλει να ακούσει την άποψή του για την πορεία των πραγμάτων.

Κυρίως όμως, οι δυο άνδρες μίλησαν για τις εθνικές εκκρεμότητες της Ελλάδας: Την εκταμίευση της 6ηςδόσης του δανείου από το Μνημόνιο Ι, και τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Βρυξελλών της 27ης Οκτωβρίου, δηλαδή για το Μνημόνιο ΙΙ.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή τους, επεσήμαναν την κοινή βούληση να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, και να συμβάλλει στην υπέρβαση των αδιεξόδων του κοινού νομίσματος.

Οι ερωτήσεις ωστόσο, όπως και η… off the record πίεση που ασκήθηκε, αποσκοπούσαν στο να διευκρινιστεί τι ακριβώς συμβαίνει με τις έγγραφες εγγυήσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες από τους πολιτικούς αρχηγούς, και ο Αντώνης Σαμαράς απορρίπτει, για στοιχειώδεις λόγους εθνικής αξιοπρέπειας.

«Θεωρώ απαραίτητη την επιστολή από τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όμως εκείνοι θα αποφασίσουν πως θα γίνει η βεβαίωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει», ήταν η σιβυλλική τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου. Και το σίριαλ, συνεχίζεται.

http://www.statesmen.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!