Οι ερευνητές του τμήματος ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα, με επικεφαλής τηνΚριστίνα Μπέργκλουντ, που κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό για θέματα αλκοολισμού «Alcoholism: Clinical and Experimental Research», διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες υφίστανται μια κατά 50% μείωση της λειτουργίας της σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους μετά από τέσσερα χρόνια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (κατά μέσο όρο το ισοδύναμο 12 μπουκαλιών κρασιού την εβδομάδα).
Οι άνδρες, για να πάθουν αναλόγου μεγέθους βλάβη, πρέπει να πίνουν την ίδια ποσότητα επί 12 χρόνια, δηλαδή επί τριπλάσιο χρόνο.
«Η βλάβη προχωρά πολύ πιο γρήγορα στις γυναίκες», δήλωσε η Μπέργκλουντ. Η σεροτονίνη είναι μια ουσία (νευροδιαβιβαστής) που, μεταξύ άλλων, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης (για αυτό αποτελεί «στόχο» των αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων), στον έλεγχο των ορμών, καθώς και στον κύκλο του ύπνου.
Οι ερευνητές μελέτησαν τους εγκεφάλους 42 ανθρώπων εξαρτημένων από το αλκοόλ, από τους οποίους το ένα τρίτο ήσαν γυναίκες, καθώς και -για λόγους σύγκρισης- τον εγκέφαλο 28 μη αλκοολικών. Οι αλκοολικοί αποδείχτηκε ότι είχαν σημαντικά μικρότερες λειτουργίες της σεροτονίνης σε σχέση με όσους δεν έπιναν πολύ, κάτι αναμενόμενο.
Οι επιστήμονες όμως, όπως δήλωσαν, δεν περίμεναν να βρουν ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι τόσο πιο ευάλωτος στο αλκοόλ σε σχέση με τον ανδρικό. Από την άλλη, αν και με σημαντική χρονική υστέρηση, οι άνδρες τελικά παθαίνουν εξαιτίας του αλκοόλ παρόμοια με τις γυναίκες βλάβη στον εγκέφαλό τους. Λόγω του σχετικά μικρού δείγματος εθελοντών, νέες ευρύτερες μελέτες θα πρέπει να γίνουν.
Επίσης, σύμφωνα με τους σουηδούς ερευνητές, θα πρέπει να διερευνηθεί αν, εκτός από τη βιολογική διαφορά, υπάρχει επίσης διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της εγκεφαλικής βλάβης.
nooz.gr