μέλισσες επικονιάζουν πολλά από τα καλλιεργήσιμα φυτά και έχουν τεράστια οικονομική αξία.
Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια με 534 ψήφους υπέρ και 16 κατά, υπενθυμίζει ότι το 84% των φυτικών ειδών και το 76% της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών. Άμεσα ή έμμεσα, η μελισσοκομία παρέχει σε περισσότερους από 600.000 Ευρωπαίους, τονίζει το κείμενο.
«Η επικονίαση είναι δημόσιο αγαθό με οφέλη για τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα και μπορεί να διατηρηθεί μόνο μέσω κοινής ευρωπαϊκής δράσης» δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης, Ούγγρος σοσιαλιστής Κσάμπα Σάντορ.
Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να προωθήσει τη σύσταση εθνικών συστημάτων παρακολούθησης και να αναπτύξει εναρμονισμένα πρότυπα που θα επιτρέπουν τη σύγκριση των δεδομένων από τις χώρες-μέλη.
Παράλληλα, τονίζεται στο Ψήφισμα, οι χώρες της ΕΕ χρειάζεται να ενισχύσουν και να συντονίσουν τις ερευνητικές τους προσπάθειες και να μοιραστούν τα επιμέρους ευρήματα.
Στις περισσότερες Δυτικές χώρες οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται ανεξήγητα τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα το πρόβλημα έχει αποδοθεί στην ασθένεια της νοζεμίασης. Σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου το ένα τρίτο των μελισσών είχε εξαφανιστεί το 2008, οι εντομολόγοι αποδίδουν τη μείωση στο μυστηριώδες «σύνδρομο κατάρρευσης αποικίας» (CCS).
Το σύνδρομο αυτό δείχνει να οφείλεται σε έναν συνδυασμό μόλυνσης από ιούς και άλλων παραγόντων. Δεδομένου όμως ότι ακόμα δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή αιτία, η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι εξαιρετικά δύσκολη.