tromaktiko: Σχηματίζεται η ιταλική κυβέρνηση Μόντι πριν «ξυπνήσουν» οι αγορές

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Σχηματίζεται η ιταλική κυβέρνηση Μόντι πριν «ξυπνήσουν» οι αγορές



Επικεφαλής κυβέρνησης τεχνοκρατών ο οικονομολόγος Μάριο Μόντι. Στο Κυρηνάλιο Μέγαρο βρίσκεται ο πρώην επίτροπος Μάριο Μόντι για να αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) άναψε τελικά παρά τις...
εσωκομματικές έριδες το «πράσινο φως» στη νέα κυβέρνηση που αναλαμβάνει να διαχειριστεί την κρίση χρέους. Μεταρρυθμίσεις άμεσα από σχήμα τεχνοκρατών ζητά το Δημοκρατικό Κόμμα.

Το πρωί της Δευτέρας ο Μάριο Μόντι πρόκειται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των ιταλικών κομμάτων για να συζητήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αρχικά είχε διαρρεύσει πως θα ανακοινωθεί το βράδυ της Κυριακής.

H ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τη Γερουσία μπορεί να δοθεί έως την Πέμπτη.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με όλα τα πολιτικά κόμματα ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κάλεσε τον Μάριο Μόντι στο Προεδρικό Μέγαρο στις 20:00 (ώρα Κύπρου). Ο πρώην επίτροπος βρίσκεται αυτή την ώρα στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, όπου αναμένεται να λάβει την εντολή συγκρότησης νέας κυβέρνησης.

Οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου ολοκληρώθηκαν με την συνομιλία του με τον γραμματέα του Λαού της Ελευθερίας Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος άναψε το «πράσινο φως» στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η κεντροδεξιά θέλει μία κυβέρνηση που να την απαρτίζουν μόνο τεχνοκράτες.

Ο Αλφάνο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Λαός της Ελευθερίας στηρίζει την πρωτοβουλία ανάθεσης σχηματισμού νέας κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι, και ζήτησε να μπορέσει να εμβαθύνει με τον νέο πρωθυπουργό το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

Κυβέρνηση τεχνοκρατών ζητά και το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd), ωστόσο υπάρχει διαφωνία με τον Λαό της Ελευθερίας επί των μεταρρυθμίσεων.

«Χρειάζεται μια κυβέρνηση εντελώς καινούρια, τεχνοκρατών, διότι η κρίση είναι σοβαρή. Είπαμε στον πρόεδρο ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή εκλογικού νόμου, τη μείωση των γερουσιαστών και βουλευτών κατά 50% και για την αλλαγή του κανονισμού του Κοινοβουλίου» δήλωσε ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ηγέτης της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της κεντροαριστεράς.

Ο κεντρώος «τρίτος πόλος» δήλωσε ότι πρόκειται να στηρίξει τον καθηγητή Μόντι, μέχρι την φυσική λήξη της νομοθετικής περιόδου, την άνοιξη του 2013.

Ο κεντροαριστερός Αντόνιο Ντι Πιέτρο, της Ιταλίας των Αξιών, επισήμανε ότι «περιμένει για να εκφραστεί οριστικά να δει την λίστα των υπουργών και το πρόγραμμα της κυβέρνησης».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!