tromaktiko: Γενετική τροποποίηση διπλασιάζει τη μυική δύναμη και αντοχή

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Γενετική τροποποίηση διπλασιάζει τη μυική δύναμη και αντοχή



Η καταστολή μιας πρωτεΐνης που βάζει φρένο στην ανάπτυξη των μυών ήταν αρκετή για να διπλασιάσει τη δύναμη και την αντοχή των μυών σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και σκουλήκια.
Εφόσον τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και στον άνθρωπο, η μελέτη ίσως ανοίξει το δρόμο για φαρμακευτικές θεραπείες μυικής ενδυνάμωσης.

Με τη δημοσίευσή τους στην έγκριτη επιθεώρηση Cell, οι Αμερικανοί και Ελβετοί ερευνητές περιγράφουν το ρόλο που παίζει το γονίδιο της πρωτεΐνης NCoR1, η οποία κανονικά καταστέλλει την ανάπτυξη του μυικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η NCoR1 καταστέλλει την έκφραση (δραστηριότητα) γονιδίων που εμπλέκονται στηνανάπτυξητων μυικών κυττάρων.

Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία είχε κατασταλεί η δράση του γονιδίου της πρωτεΐνης, μπορούσαν να τρέχουν για διπλάσιο χρόνο στον τροχό άσκησης πριν εμφανίσουν σημεία κόπωσης. Έτρεχαν επίσης αρκετά πιο γρήγορα, σε σχέση με τα κανονικά ποντίκια, και εμφάνιζαν αυξημένη αντοχή στο κρύο.

Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε γενετικά τροποποιημένους νηματώδεις σκώληκες.

Η αιτία της βελτίωσης αποκαλύφθηκε με ιστολογικές εξετάσεις στο μικροσκόπιο: οι μυικές ίνες των πειραματόζωων ήταν πιο πυκνές, και επιπλέον περιείχαν περισσότερα μιτοχόνδρια, τα οργανίδια που λειτουργούν ως «ενεργειακά εργοστάσια» για τα κύτταρα.

«Υπάρχουν πλέον τρόποι να αναπτυχθούν φάρμακα για τους ανθρώπους που αδυνατούν να ασκηθούν, είτε λόγω παχυσαρκίας είτε λόγω άλλων παθήσεων όπως ο διαβήτης, η ακινησία και η αδυναμία λόγω γήρατος» δηλώνει ο Ρόναλντ Έβανς, επικεφαλής των πειραμάτων.

Η ομάδα του στο Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών Salk στην Καλιφόρνια συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάνης.

Η μελέτη του Έβανς έδωσε μεν εντυπωσιακά αποτελέσματα, δεν εξέτασε όμως τις ενδεχόμενες παρενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους γενετικές παρεμβάσεις δεν επιτρέπεται να εφαρμοστούν σε ανθρώπους. Οι ερευνητές αισιοδοξούν πάντως ότι στο μέλλον η καταστολή του NCoR1 θα είναι εφικτή και με φάρμακα.

Πειράματα μυικής ενδυνάμωσης έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, εστιάζονταν όμως σε γονίδια που ενισχύουν άμεσα τους μύες, και όχι σε γονίδια που καταστέλλουν την ανάπτυξή τους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!