«Η καλύτερη απάντηση για να αποφευχθεί η διάχυση (της κρίσης) σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία είναι από γαλλικής πλευράς μία παρέμβαση ή μια δυνατότητα παρέμβασης, μια ανακοίνωση παρέμβασης ενός δανειστή τελευταίας προσφυγής, που θα συνίσταται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σημείωσε.
«Σήμερα αυτό δεν είναι δυνατό για δύο λόγους», συνέχισε ο Μπαρουέν σε ομιλία του ενώπιον 300 ατόμων που μετέχουν σε διεθνή διάσκεψη, η οποία είναι αφιερωμένη στην κρίση χρέους και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες προέρχονται από την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας.
Από τη μία πλευρά «οι ευρωπαϊκές συνθήκες (...) δεν επιτρέπουν την άσκηση νομισματικής πολιτικής διαμέσου των εθνικών προϋπολογισμών», εξήγησε ο Μπαρουέν.
Από την άλλη πλευρά «η Γερμανία διατηρεί στη μνήμη της εδώ και 70 χρόνια τον πολιτικό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η άνοδος του πληθωρισμού και της υπερχρέωσης», συνέχισε.
«Αυτά τα δύο μαζί δημιουργούν μια πολύ ισχυρή και στιβαρή γερμανική θέση για μια απόλυτη άρνηση από την πλευρά της (Γερμανίας) μιας παρέμβασης της (Ευρωπαϊκής) Κεντρικής Τράπεζας», σημείωσε.
Εκθέτοντας την άποψη της χώρας του, ο Γάλλος υπουργός απέρριψε την ιδέα ότι μια παρέμβαση της ΕΚΤ για την υποστήριξη των αδύναμων χωρών αναμοχλεύει τους κινδύνους πληθωρισμού ή βλάπτει την ανεξαρτησία της τράπεζας αυτής.
«Πιστεύουμε ότι οι εμπειρίες από έξω έδειξαν ότι δεν είναι τίποτα», σημείωσε ο Μπαρουέν, ο οποίος αναφέρθηκε στην περίπτωση άλλων Κεντρικών Τραπεζών.
Η γαλλική κυβέρνηση είχε υπερασπιστεί σθεναρά την ιδέα μιας παρέμβασης της ΕΚΤ πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών της 26ης-27ης Οκτωβρίου.
«Καθώς εργαζόμαστε χέρι με χέρι με τη Γερμανία, ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο, πάντα χέρι με χέρι, πήγαμε στη λύση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», κατέληξε ο Μπαρουέν.
Εμείς το γιορτάζουμε με ΔΩΡΑ αξίας...http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_6782.html