tromaktiko: Στον αέρα η θεραπεία χιλιάδων εξαρτημένων

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Στον αέρα η θεραπεία χιλιάδων εξαρτημένων



Τα σκληρά οικονομικά μέτρα και η εκτόξευση της ανεργίας έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και την ψυχική υγεία των Ελλήνων, ενώ όλο και περισσότεροι στρέφονται στη χρήση ουσιών, νόμιμων και παράνομων. Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι πολύ πιο οξείες για τους χρήστες ουσιών που οδηγούνται στην εξαθλίωση, χωρίς επιστροφή, αφού συρρικνώνονται οι υπηρεσίες απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.

«Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί, αν πραγματοποιηθούν σημαντικές περικοπές στον τομέα της υγείας εξαιτίας της ύφεσης» δήλωσε ερευνητής που συνεργάστηκε στη βρετανική έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με τίτλο «Οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία: Οιωνοί μιας ελληνικής τραγωδίας».

Στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας αποτυπώνεται το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα, με δραματικές εικόνες χρηστών που έχουν εγκαταλειφτεί στη μοίρα τους.

Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την εξάπλωση της χρήσης, η πολιτεία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη διαφύλαξη του δικαιώματος των εξαρτημένων σε υπηρεσίες απεξάρτησης. Η πολιτική για τα ναρκωτικά εξαντλείται στην αναζήτηση της καταλληλότερης τοποθεσίας για τη χορήγηση μιας δόσης μεθαδόνης -και μόνο.

Παράλληλα, οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς περιορίζεται και για αυτούς η δυνατότητα αναζήτησης βοήθειας, με τη συρρίκνωση όλων των δομών πρόληψης, ψυχικής απεξάρτησης και υποστήριξης για κοινωνική ένταξη. Την ίδια στιγμή απειλείται ακόμα και η θεραπεία των ανθρώπων που είναι ήδη ενταγμένοι στα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα.

Το ΚΕΘΕΑ αδυνατεί πλέον να καλύψει ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας, όπως τα έξοδα διατροφής, θέρμανσης, ηλεκτρισμού και ύδρευσης στις 100 μονάδες του σε όλη την Ελλάδα καθώς και τη μισθοδοσία του προσωπικού του. Παρά τα επανειλημμένα διαβήματά του προς το Υπουργείο Υγείας, έχει μειωθεί δραματικά η χρηματοδότησή του για το 2011, και πλέον οι μονάδες του απειλούνται με κλείσιμο, που θα τινάξει στον αέρα τη θεραπεία χιλιάδων εξαρτημένων και οικογενειών. Ο οργανισμός εξάντλησε κάθε περιθώριο να διατηρήσει την απρόσκοπτη λειτουργία των προγραμμάτων του με διάφορους τρόπους, όπως η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του, η μείωση των δαπανών και η αύξηση της χρηματοδότησης. Αυτή τη στιγμή η μόνη δυνατότητα να καλυφθούν οι δαπάνες είναι η άμεση καταβολή των μηνιαίων δόσεων της κρατικής επιχορήγησης.

Αντ’ αυτού το Υπουργείο Υγείας έπαψε να καλύπτει τις δαπάνες του ΚΕΘΕΑ οδηγώντας στην έξοδο από τη θεραπεία ανθρώπους που έχουν καταφέρει να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Εκτός από την υποχρηματοδότηση το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει και μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης. Το προσωπικό, επιβαρυμένο από τις περικοπές των μισθών και την εργασιακή ανασφάλεια, καταβάλλει πλέον υπεράνθρωπές προσπάθειες να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες των θεραπευομένων και να καλύπτει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στον οργανισμό από το πενταετές πάγωμα των προσλήψεων. Η νόμος για την εφεδρεία υπονομεύει περαιτέρω τη λειτουργία μονάδων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, που αντιμετωπίζουν τα οξύτερα προβλήματα υποστελέχωσης.

Η πολιτική της απαξίωσης των στεγνών προγραμμάτων ψυχικής απεξάρτησης, η ανάδειξη του φαρμάκου ως μόνου μέσου για την αντιμετώπιση των αναγκών των εξαρτημένων και η υποβάθμιση των υπηρεσιών οδηγούν τη χώρα πράγματι σε τραγωδία, όπως προβλέπει η βρετανική έρευνα. Στερούν από τους χρήστες τη δυνατότητα αλλαγής τρόπου ζωής με πλήρη αποχή από τις ουσίες και τους κρατούν στο περιθώριο με τεράστιο κόστος για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Μια κοινωνία ανοχύρωτη πλέον απέναντι στην όξυνση της χρήσης ουσιών και την κοινωνικού αποκλεισμού.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!