Οι τριμηνιαίες διαδικασίες ελέγχου από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την EKT είναι η συνήθης πρακτική για χώρες που λαμβάνουν δάνεια από τους τρεις οργανισμούς, όπως τις Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, αλλά ο Βαν Ρομπάι επέμεινε ότι η περίπτωση της Ιταλίας δεν είναι συγκρίσιμη. «Η κατάσταση στην Ιταλία είναι εντελώς διαφορετική από την κατάσταση στην Ελλάδα. Εντελώς διαφορετική», τόνισε.
Ιταλοί αξιωματούχοι επιχείρησαν νωρίτερα να υποβαθμίσουν την σημασία της σημερινής ανακοίνωσης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα ζητεί «συμβουλές» και όχι «παρακολούθηση» από το ΔΝΤ, που συνήθως συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις και όρους.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται πηγή από την ΕΕ, «ο ρόλος του ΔΝΤ στην παρακολούθηση θα αποτελέσει ένα πρόσθετο κίνητρο για την επίδειξη καλής συμπεριφοράς». Αναλυτές της Barclays Capital εκτιμούσαν χθες ότι 45 δισ. ευρώ- ένα ποσό που φέρεται να συζητείτο από το ΔΝΤ ως βοήθεια για την Ιταλία- θα αρκούσαν για την κάλυψη των ομολόγων που εκδίδει η χώρα μόλις για δύο μήνες.