Τα ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις είναι πολλά και εξαρτώνται από μια σειρά παράγοντες. Ο κυριότερος δεν είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά η ημερομηνία των εκλογών, και αυτό γιατί, αν υπάρξουν επιπλοκές με την εκταμίευση της έκτης δόσης και τη νέα δανειακή σύμβαση, μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις να είναι τόσο ραγδαίες, που να μην αφήσουν «κενά» για αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος.
Το θέμα είναι ότι όσο περνούν οι μέρες η βεβαιότητα του περασμένου Σαββατοκύριακου (όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο) για εγκατάλειψη της προεδρίας από τον Γιώργο Παπανδρέου έχει αρχίσει και υποχωρεί. Πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν ως υπερβολικές τις συγκινητικές και δακρύβρεχτες στιγμές που διέρρευσε ότι έζησε τάχα μου ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή, που συναντήθηκε με τον τέως πρωθυπουργό.
Μάλιστα οι πιο πρόσφατοι συνομιλητές του λένε ότι ο ίδιος ο Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει καθόλου τα χαρτιά του σε κανέναν και κατά πάγια τακτική ακούει με πολλή προσοχή, ρωτάει συγκεκριμένα πράγματα και πιο πολύ επιχειρεί να «διαβάσει» σκέψεις, διαθέσεις και προθέσεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος παρά να μοιραστεί τη δική του πρόθεση για το πολιτικό του μέλλον.
Κανείς ως τώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι γνωρίζει τι θα πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου, παρότι πολλά στελέχη θα ήθελαν μια ομαλή διαδοχή χωρίς κλυδωνισμούς. Πολλοί πάντως είναι αυτοί που εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει οριστικά μετά τη λήξη της εκκρεμότητας με την 6η δόση και αφού ζυγίσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος. Ο ίδιος γνωρίζει ότι κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από ένα κίνημα ανατροπής του, αφού αρκεί μια κρίσιμη μάζα βουλευτών να του δείξει τον δρόμο της εξόδου για να υπονομευτεί ολοσχερώς η δυνατότητά του να επιβληθεί στο κόμμα. Πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν ότι μπορεί η πρότασή του για δημοψήφισμα να δημιούργησε συνθήκες επανασυσπείρωσης κοινωνικών δυνάμεων, ωστόσο οι χειρισμοί του:
♦ με τους υποψήφιους πρωθυπουργούς και η προσπάθειά του να ελέγξει τις εξελίξεις μέσα από λύσεις τύπου Πετσάλνικου,
♦ στην προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση λίστας,
♦ και στη συγκυβέρνηση με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, έχουν δημιουργήσει νέες αποσυσπειρώσεις στο καταρρέον ΠΑΣΟΚ.
Η ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ
Πολλοί βουλευτές, πολιτευτές αλλά και στελέχη εκτιμούν ότι με τον Γιώργο Παπανδρέου στο τιμόνι του κόμματος το ΠΑΣΟΚ θα συντριβεί εκλογικά και μάλιστα θα έρθει αντιμέτωπο με ένα αποτέλεσμα που μπορεί να είναι καθοριστικό για την ύπαρξή του. Και το στηρίζουν αυτό στις εντελώς απογοητευτικές δημοσκοπήσεις που γυρίζουν το κόμμα στα ποσοστά του 1976. Γι’ αυτό και στο παρασκήνιο πιέζουν γιαάμεση αντικατάσταση της ηγεσίας του κόμματος, προκειμένου ένα άλλο στέλεχος να μπορέσει να αντέξει μια σκληρή αυτοκριτική για τη διετή διακυβέρνηση, που ενδεχομένως συγκρατήσει την ύστατη στιγμή κάποιες δυνάμεις. Αυτό όμως μοιάζει να είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού αν κάτι μοιάζει να καθιστά σαφές ο Παπανδρέου είναι ότι δεν πρόκειται να μην διαπραγματευτεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.
Μάλιστα ο εκ των πιο ισχυρών υποστηρικτών του Χρήστος Παπουτσής είπε δυνατά αυτό που πολλοί συζητάνε στον κύκλο των παπανδρεϊκών, ότι ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να εκτεθεί στον λαό να εξηγήσει τις αποφάσεις του και το έργο του και να κριθεί. Οι παπανδρεϊκοί επισημαίνουν ότι δεν μπορεί κανείς εύκολα να αποδεχτεί ότι ο Γιώργος θα εγκαταλείψει το κάδρο της πολιτικής και προεκλογικά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ θα υπονομεύσει τη διετή πρωθυπουργία μέσα από μια… «άδικη» – κατ’ αυτόν – αυτοκριτική προκειμένου να διασωθούν πολιτικά ηγετικά στελέχη. Και τονίζουν ότι σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο είναι συνυπεύθυνο για την πολιτική που ασκήθηκε και δεν μπορεί στο «παρά πέντε» κάποιοι να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω.
Από την άλλη πλευρά, το κλίμα και τις διαθέσεις αρκετών βουλευτών αποκάλυψε ο βουλευτής Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος τόνισε ότι πουθενά στον κόσμο δεν είχε εκλογική τύχη πρωθυπουργός που συνέδεσε την τύχη του με μνημόνιο. Ενδεικτική της πρεμούρας των βουλευτών για το μέλλον είναι η αγωνιώδης έκκληση της Ελπίδας Τσουρή προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο στον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα. «Τι γίνεται με το ΠΑΣΟΚ;» τον ρώτησε και αυτός θυμόσοφα αλλά και εντελώς ασαφώς απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρξει ξανά, να απευθυνθεί στην κοινωνική του βάση, πρέπει να γίνει ένα μεγάλο μπλοκ της προόδου και μάλιστα επειγόντως». Όλα αυτά όμως χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες αν αυτό προϋποθέτει αλλαγή ηγεσίας ή μπορεί να γίνει με ηγέτη τον Γιώργο Παπανδρέου.
Στην εύλογη απορία αν όλη τη… βαβούρα την κάνουν σ’ αυτή τη φάση μόνο βουλευτές που προέρχονται από το βενιζελικό μπλοκ, το θέμα είναι ότι, όπως λένε γνωρίζοντες τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, ηπαπανδρεϊκή ομάδα των βουλευτών έχει αρχίσει να φυλλορροεί επικίνδυνα, αφού οι περισσότεροι επιχειρούν να βρουν τον επόμενο αρχηγό, που μπορεί να τους εξασφαλίσει την επανεκλογή. Με δεδομένο μάλιστα ότι σε μεγάλο ποσοστό οι βουλευτές αυτοί είναι νέοι και δεν έχουν «δέσει» ακόμα στις περιφέρειές τους, τους καθιστά ακόμα πιο ευάλωτους και θεωρητικά ο άνεμος της δεινής ήττας θα τους συμπαρασύρει.
Άλλωστε μεταξύ των βουλευτών είναι κοινή η αίσθηση ότι αυτοί που θα διασωθούν στις επόμενες εκλογές είναι οι πολύ αναγνωρίσιμοι και έμπειροι βουλευτές, που έχουν ακόμα κάποια πολιτικά αποθέματα ή μέσω των υπουργείων είχαν τη δυνατότητα να «συγκρατήσουν» μέρος των ψηφοφόρων τους. Όλοι αυτοί λοιπόν που βλέπουν το αδιέξοδο μπροστά τους και μάλιστα αντιμετωπίζουν το φάσμα της πολιτικής εξαφάνισης γαντζώνονται από τη λογική της αλλαγής ηγεσίας και στο παρασκήνιο πιέζουν παντοιοτρόπως για εξελίξεις άμεσα.
Δείπνα, γεύματα και επιστολές…
Τις τελευταίες μέρες οι συναντήσεις, επαφές, τα γεύματα και τα δείπνα έχουν την τιμητική τους με στόχο τη διεύρυνση του κινήματος όσων ζητούν λύση στην ηγεσία του κόμματος εδώ και τώρα. Μάλιστα κυκλοφορεί και η πληροφορία ότι υπάρχει η σκέψη για δημοσιοποίηση υπογεγραμμένης επιστολής περισσοτέρων των40 βουλευτών, που θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους και θα ζητούν από τον τέως πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλίες. Έτσι κι αλλιώς πρωτοβουλίες – γενικώς και αορίστως – ζητούν όλοι και κυρίως να αποσαφηνίσει το κόμμα τις ιδεολογικές - πολιτικές προτεραιότητές του.
Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι τι διαφορετικό από μια πιστή εφαρμογή του μνημονίου και της πολιτικής που έχει δρομολογηθεί μπορεί να υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ, ώστε να επανασυνδεθεί με την κοινωνική του βάση. Όλοι όσοι δεν επιθυμούν να θέσουν ανοιχτά θέμα ηγεσίας μιλάνε γενικά και αόριστα για πρωτοβουλίες στο πολιτικό πεδίο, χωρίς ακόμα κανείς να τοποθετείται ανοιχτά στο τι πρέπει να αλλάξει. Ακόμα κι ο Κώστας Σκανδαλίδης, που φλερτάρει χρόνια με τον τίτλο του ιδεολογικού «γκουρού» του ΠΑΣΟΚ, μιλάει για αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης, αλλά δεν παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη.
Δεν τολμούν
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που μιλάει για επανασύνδεση με την κοινωνία, αλλά δεν απαντά πώς θα συμβεί με ένα κυβερνητικό παρελθόν που πέρασε τα μεσοστρώματα διά πυρός και σιδήρου.
Ο Κώστας Καρτάλης, πολιτικά απέναντι από τον Γιώργο Παπανδρέου, μοιάζει να προσέγγισε την αιχμή του προβλήματος, που αφορά στην «αρχηγοκεντρική» επικέντρωση του κόμματος και της κυβέρνησης και εν πολλοίς στις αυθαιρεσίες μιας ηγετικής ομάδας με μοναδική αναφορά στον αρχηγό, ο οποίος με άλλοθι την πίεση της κρίσης ισοπέδωσε κάθε θεσμική έκφραση του κόμματος, αλλά κι αυτός παρουσίασε μια άτολμη προσέγγιση. Αυτό που δεν τολμούν να ψελλίσουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι το αρχηγικό μοντέλο κατέρρευσε ηχηρά στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου κι έτσι κι αλλιώς η ελληνική κοινωνία θα επιβάλει νέα μοντέλα στη δομή των κομμάτων, αλλά και των κυβερνήσεων.
Οι κινήσεις των επίδοξων αρχηγών και οι άτυποι επικεφαλής ομάδων
Μέχρι να ανοίξει όμως μια επί της ουσίας συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ όχι μόνο για το τι έφταιξε και εγκαταλείπεται αθρόα από τους ψηφοφόρους του, αλλά τι πρεσβεύει ένα κόμμα που έφερε στη χώρα τοΔΝΤ και το μνημόνιο και πώς μπορεί πειστικά να απευθυνθεί στην κοινωνία, ας δούμε πώς κινούνται οι επίδοξοι αρχηγοί ή άτυποι επικεφαλής ομάδων:
♦ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αυτοανακηρύχτηκε υποψήφιος δημιουργώντας πολλά σενάρια για τη βιαστική του κίνηση. Πολλοί είπαν ότι είναι λαγός είτε του Παπανδρέου είτε του Βενιζέλου, με τον οποίο έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του τελευταία. Άλλοι λένε ότι ήθελε να μπει σφήνα στα αρχηγικά σχέδια του διδύμου Λοβέρδου - Διαμαντοπούλου, κόβοντας τον δρόμο τους προς την κορυφή, «λιμάροντας» έτσι ένα ποσοστό, για να διαπραγματευτεί τη θέση του την επόμενη μέρα. Πάντως πολλοί ισχυρίζονται ότι αν ο Παπανδρέου είναι εκ νέου υποψήφιος, θα «ζοριστεί» να θέσει υποψηφιότητα, όπως κι αν αποφασιστεί η όποια εκλογή να γίνει από συνέδριο και όχι απευθείας από τα μέλη του κόμματος. Κάποιοι πιο «πονηροί» λένε ότι βιάστηκε για να χτίσει ηγετικό προφίλ στις επόμενες δημοσκοπήσεις.
♦ Βαγγέλης Βενιζέλος: Μπορεί να μπήκε στη συζήτηση των ημερών μιλώντας στους βουλευτές τουΠΑΣΟΚ για την ανάγκη το κόμμα «να ξαναγνωριστεί» με την κοινωνία, αλλά φαίνεται ότι ο εφιάλτης του 2007 τον κατατρέχει. Έτσι παίζει τον θεσμικό του ρόλο με ψυχραιμία, αντιμάχεται τον Σαμαρά στο θέμα των ενυπόγραφων εγγυήσεων θεωρώντας ότι αυτό του δίνει ηγετικούς πόντους και φροντίζει να παίζει το ακλόνητο φαβορί, που αποτελεί για το κόμμα την ήρεμη δύναμη. Πολλοί λένε ότι η εμπλοκή του στην οικονομική διακυβέρνηση και ιδίως η εφαρμογή του «χαρατσιού» της ΔΕΗ έχει φθείρει την εικόνα του. Από την άλλη, μοιάζει να έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις με μια σειρά συνεργατών του Παπανδρέου (Ρέππα, Παπουτσή, Γερουλάνο) και γνωρίζει πια καλά ότι για να γίνει αρχηγός όλα πρέπει να «κουμπώνουν» με τη συγκυρία. Επιχειρεί με «νύχια και με δόντια» να αποφύγει οποιαδήποτε νύξη ότι συνέβαλε στην ανατροπή Παπανδρέου.
♦ Ανδρέας Λοβέρδος: Απορρίπτει κάθε συζήτηση αυτήν την ώρα για αλλαγή ηγεσίας θεωρώντας ότι είναι άκαιρη, αφού η ελληνική κοινωνία και οικονομία ταλανίζονται από την αβεβαιότητα της 6ης δόσης και της σύναψης της νέας δανειακής σύμβασης. Μάλιστα ο ίδιος λέει ότι ουδέποτε δήλωσε ότι θέλει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η όλη συζήτηση γύρω από το όνομά του γίνεται επειδή το θέλουν οι πολίτες που απαντούν στις δημοσκοπήσεις. Επικρατέστερο σενάριο είναι να μπει σε μια κούρσα διαδοχής μετά τις εκλογές και με τσαλακωμένο το δίδυμο Παπανδρέου - Βενιζέλου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ενώ αναμένεται να στηριχτεί από τους Διαμαντοπούλου - Ραγκούση - Πάγκαλο και κάποιους πρώην γεννηματικούς και εκσυγχρονιστές, δεν έχει καθόλου ώσμωση με το στελεχιακό δυναμικό που αποτελεί το παλιό, παραδοσιακό, ανδρεοπαπανδρεϊκό ή αριστερό ΠΑΣΟΚ – για όλες αυτές τις ομάδες ιδεολογικά είναι το κόκκινο πανί.
♦ Άννα Διαμαντοπούλου: Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν υπάρχει συμφωνία να προωθηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος ή το «τρίο» (Αννα, Λοβέρδος, Ραγκούσης) στη μάχη για τη διαδοχή θα διασπαστεί και ηΑννούλα του ΠΑΣΟΚ θα θελήσει να μπει στην κούρσα διαδοχής, που πολλοί την περίμεναν και το 2007, αλλά δεν το τόλμησε. Είναι η μόνη γυναίκα - ηγετικό στέλεχος μετά τη Βάσω Παπανδρέου που έχει αναφορές σε βουλευτές και κομματικά στελέχη. Κινείται με πρόγραμμα και… προδιαγραφές μελλοντικού πρωθυπουργού. Ίσως όμως το τρένο της εξουσίας την προσπέρασε, καθώς θεωρείται ότι μετά τη διακομματική συναίνεση στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, που την ανέβασε πολιτικά, η απουσία βιβλίων στα σχολεία της χρεώθηκε εξ ολοκλήρου τραυματίζοντας το πολιτικό της προφίλ. Μπορεί να έχει έναν στέρεο και καθαρό πολιτικό λόγο, αλλά η αυστηρότητά της δεν τη βοηθά στη δημοτικότητά της.
♦ Δημήτρης Ρέππας: Επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη Παπανδρέου και στην αναζήτηση της επόμενης μέρας, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του έναν ρόλο εξισορροπιστή. Έχοντας διαταραγμένες σχέσεις με την τρόικα λόγω Ραγκούση, φέρεται τελευταία να έχει αποκαταστήσει δίαυλο πολιτικής επικοινωνίας με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Το σίγουρο είναι ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις, αφού αποτελεί έναν παράγοντα ισορροπίας στο ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι λένε ότι επιθυμεί άλλωστε να καταστεί ο επόμενος Λαλιώτης του κόμματος, παρότι ο ένας Δολιανίτης και ο άλλος Λεωνιδιώτης.
♦ Χρήστος Παπουτσής: Ο μόνος που βγήκε ανοιχτά υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου δηλώνοντας ότι πρέπει αυτός να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Ήταν ίσως και ο μόνος που έκανε δήλωση προσωπικής συμπάθειας και εκτίμησης στο πρόσωπο του τέως πρωθυπουργού όταν αποφάσισε να παραιτηθεί. Πολλοί τον θέλουν να επιχειρεί κάθοδο στις εσωκομματικές εκλογές προκειμένου να περιφρουρήσει τον χώρο του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ. Όσοι ξέρουν επιμένουν ότι δεν πρόκειται να κινηθεί όσο ο Γιώργος είναι στο προσκήνιο, ενώ αμφιβάλλουν και για το αν έχει πράγματι ηγετικές φιλοδοξίες. Το βέβαιο είναι ότι διατηρεί «σχέσεις στοργής» με το εκσυγχρονιστικό ρεύμα του ΠΑΣΟΚ και το δεδομένο αυτό μπορεί να είναι καθοριστικό για τις επόμενες κινήσεις του, εκτός αν θέλει να καταγραφεί ως πόλος μέσα στο κόμμα για την επόμενη μέρα και στο πεδίο αυτό θα χρειαστεί τη στήριξη του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, που την τελευταία διετία μοιάζει να έχει πάρει χωριστό δρόμο, και μια σειρά «αριστερόστροφων» στελεχών, όπως ηΛούκα Κατσέλη και ο Παντελής Οικονόμου.
♦ Λούκα Κατσέλη: Πολλά χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, λίγα στην ενεργό πολιτική. Οι αποχωρήσεις του συζύγου της Γεράσιμου Αρσένη και της αδελφής της Νόρας από την ενεργό πολιτική τής έδωσαν χώρο να… αναπνεύσει. Τα αριστερόστροφα αντανακλαστικά της δεν την άφησαν να μακροημερεύσει στις κυβερνήσειςΠαπανδρέου και είναι ίσως το μόνο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει περγαμηνές «σύγκρουσης» με την τρόικα. Τώρα αν αυτό θα είναι αρκετό για να βγει μπροστά είναι ένα ερώτημα. Γιατί με οργανωτικούς όρους η παρουσία της στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ισχνή.