tromaktiko: Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου στην Ευρώπη

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου στην Ευρώπη



Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου-131 ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Το στοιχείο εντοπίστηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα οποία δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Καθησυχαστική εμφανίστηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Τα επίπεδα είναι τόσο μικρά ώστε δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Βρίσκονται μάλιστα κάτω από το όριο που καθιστά υποχρεωτική την ενημέρωσή μας και την ειδοποίηση των χωρών-μελών» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΙΑΕΑ, ιώδιο-131 ανιχνεύτηκε στην Τσεχία «και άλλες τοποθεσίες στην Ευρώπη», χωρίς να έχει γίνει γνωστή η πηγή της διαρροής. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι δεν προέρχεται από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το οποίο επλήγη από το τσουνάμι του περασμένου Μαρτίου.

Στην Τσεχία, η επικεφαλής του Γραφείου Πυρηνικής ασφάλειας δήλωσε ότι το ιώδιο-131 σίγουρα δεν προέρχεται από πυρηνικό σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας και πιθανώς διέρρευσε από εγκαταστάσεις παραγωγής ιατρικών ραδιοϊσοτόπων.

Αξιωματούχοι του Γραφείου δήλωσαν ότι το ραδιενεργό ιώδιο έγινε αρχικά αντιληπτό τον Οκτώβριο και δεν προέρχεται από πηγή εντός της Τσεχίας, ούτε όμως από τη Φουκουσίμα.

Την ανίχνευση ιωδίου-131 σε χαμηλά επίπεδα αναφέρουν επίσης η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία.

Το ιώδιο-131 έχει μικρό χρόνο ημιζωής, περίπου οκτώ ημέρες. Σε μεγάλες δόσεις, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδή στα παιδιά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!