Είτε ακολουθεί τον ξαφνικό θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, μια σοβαρή διάγνωση, ένα ατύχημα ή ακόμα και ένα πάρτι έκπληξη, το φαινόμενο είναι 7,5 φορές περισσότερο συχνό σε γυναίκες και όσες είναι άνω των 55 ετών, έχουν 2,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» σε σχέση με τις νεότερες, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Ο Dr. Stacey Rosen, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα του Long Island Jewish Medical Center στο New Hyde Park, δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε τι το προκαλεί αλλά σε ανθρώπους που παρουσιάζονται με συμπτώματα καρδιακής προσβολής συχνά συμβαίνει μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός. Γνωρίζουμε, πρόσθεσε, ότι οι γυναίκες εμφανίζουν διαφορετικά όλες τις μορφές καρδιοπάθειες σε σχέση με τους άντρες. Είτε πρόκειται για εξωτερική επίδραση στο καρδιακό μυ ή για διαφορά στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα αιμοφόρα αγγεία, πρέπει να κατανοηθεί.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας παρουσίασαν την έρευνα στο συνέδριο της Αμερικανικής ‘Ενωσης Καρδιολόγων, στο Ορλάντο. Οι έρευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια είναι προκαταρκτικές και δεν έχουν αξιολογηθεί από συναδέλφους.
Γνωστό κλινικά ως μυοκαρδιοπάθεια Τakotsubo, το σύνδρομο προκαλεί προσωρινά μεγέθυνση μέρους της καρδιάς, ενώ το υπόλοιπο του οργάνου λειτουργεί φυσιολογικά ή με περισσότερο κοπιώδεις συστολές. Τα συμπτώματα μιμούνται αυτά της καρδιακής προσβολής και προκαλούν πόνο στο θώρακα, ρηχή αναπνοή, μη φυσιολογικό παλμό και γενική αδυναμία. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται και συνήθως υποχωρεί σε μια εβδομάδα αν και είναι μοιραία σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία βάσης δεδομένων σε εθνική κλίμακα, το 2007, και ανακάλυψε ότι σε περίπου 6.230 περιστατικά «συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς», περισσότερο από το 89% ήταν γυναίκες. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών ήταν ηλικίας μεταξύ 50 και 65, ενώ το 58% ήταν μεγαλύτερες από 65. Σε όσες ήταν άνω των 55 ετών οι πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου ήταν 9,5 φορές περισσότερες σε σχέση με τους άντρες.
Ο Dr. Suzanne Steinbaum, του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απτή νόσος που δείχνει τη σύνδεση μεταξύ πνεύματος και καρδιάς. Θεωρεί ότι δεν πρέπει να υποεκτιμούμε την επίδραση της ψυχικής κατάστασης στην καρδιά. Το συνεχές στρες αποτελεί κάποιο παράθυρο για αυτές τις πιθανότητες του πώς μπορεί να επιδράσει η ψυχική μας κατάσταση στην καρδιά.
Οι ειδικοί προσπαθούν ακόμα να κατανοήσουν γιατί οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από το «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς». Παράγοντες μπορεί να είναι ορμονικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα και διαφορές στις στεφανιαίες αρτηρίες, δήλωσαν οι Rosen και Steinbaum, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Εμείς το γιορτάζουμε με ΔΩΡΑ αξίας...http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_6782.html