Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από τη Eurostat, η κυπριακή οικονομία κατάγραψε συρρίκνωση κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η πορεία της οικονομίας μέσα στο 2011 παρέμεινε ρηχή και ασταθής, με αποτέλεσμα η εξαιρετικά ευαίσθητη ανάπτυξη που είχε καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2011, να έχει πλέον αντιστραφεί. Εάν η οικονομία δεν επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης για τους τρεις τελευταίους μήνες, τότε θα υπάρξει και επίσημα περίοδος ύφεσης.
Σημειώνεται, ακόμα, πως η λεγόμενη «έξοδος από την ύφεση» ήταν «εντελώς πλασματική, αφού σχεδόν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας σημείωναν σημαντική υποχώρηση μέσα στο έτος, με μοναδική εξαίρεση τον γενικότερο τομέα των υπηρεσιών», στον οποίο περιλαμβάνονται οι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ο τουρισμός, ο οποίος επωφελήθηκε από μην επαναλαμβανόμενες, εξωγενείς εξελίξεις (και ιδίως από την αναταραχή στην Αίγυπτο).
«Έτσι, η τεχνική έξοδος από την ύφεση, η οποία μεταφράστηκε σε στασιμότητα του ΑΕΠ, ήταν εντελώς επίπλαστη», εκτιμά σε σχετική ανάλυση στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας είχε η έκρηξη στο Μαρί. Τα μεγαλύτερα προβλήματα που προέκυψαν από την καταστροφή στο Μαρί δεν έχουν να κάνουν με την άμεση καταστροφή, η οποία μάλιστα λειτουργεί «ευεργετικά» για την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Αντίθετα, το σημαντικότερο πρόβλημα, το οποίο κοστολογήθηκε σε «σχεδόν 3% του ονομαστικού ΑΕΠ» σχετίζεται με την απώλεια ανθρωποωρών λόγω των παράπλευρων ζημιών, στην αυξητική τάση του πληθωρισμού, στην αυξημένη απώλεια πόρων και στην αυξημένη αναταραχή η οποία μεταφράστηκε σε αύξηση του κόστους συναλλαγών.
Σε κάθε περίπτωση η συρρίκνωση του ΑΕΠ και η πορεία προς νέα ύφεση, έχει σημαντικές δημοσιονομικές προεκτάσεις. Στα θετικά ευρήματα της Eurostat, πάντως, καταγράφεται η ρηχή αλλά σταθερή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και ιδίως της οικονομίας της ευρωζώνης.
lamiareport.gr