Αυτό σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν θα μπορούν να θεραπεύσουν έναν άνθρωπο, ο οποίος εν αγνοία του προσλάμβανε ποσότητες αντιβιοτικών καταναλώνοντας τρόφιμα που προέρχονταν από ζώα και φυτά στα οποία έχει γίνει ανεξέλεγκτη χρήση αυτών των φαρμάκων.
«H βακτηριακή αντοχή είναι ένα θέμα πάρα πολύ επίκαιρο το οποίο έχει σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων και ιδιαίτερα με την ασφάλεια των καταναλωτών. Το πρόβλημα αυτό έχει προκύψει λόγω της ανεξέλεγκτης, εκτεταμένης για πολλά χρόνια χρήσης των αντιβακτηριακών ουσιών που τις λέμε αντιβιοτικά. Η χρήση των ουσιών αυτών δημιουργεί μέσα στους οργανισμούς κάποιες ειδικές καταστάσεις οι οποίες στη συνέχεια μετά από κάποιες επανειλημμένες χρήσεις επιτρέπουν τη δημιουργία μιας κατάστασης ανθεκτικότητας των μικροβίων. Οπότε, εάν στη συνέχεια χρησιμοποιήσουμε κάποια αντιβιοτικά για την θεραπεία της ασθένειας κάποιου ανθρώπου ενδέχεται αυτά να μην έχουν αποτέλεσμα. Λέμε λοιπόν όχι στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα και τα φυτά τα οποία στη συνέχεια δίνουν τα προϊόντα τα οποία καταναλώνει ο άνθρωπος», εξήγησε ο κτηνίατρος- υγιεινολόγος τροφίμων, Αθανάσιος Τυρπένου στο περιθώριο του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Τροφίμων της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.