«Πρέπει να σπάσει το άβατο των βιομηχανιών του στρατού της περιοχής. Σε συνεργασία με τους άλλους φορείς, θα επιδιώξουμε να ελέγξουμε περιβαλλοντικά τόσο τη βιομηχανία επισκευής αρμάτων όσο και τη μονάδα συντήρησης ελικοπτέρων του στρατού ξηράς στο Στεφανοβίκειο», διαμηνύει στην «R» ο δήμαρχος Κιλελέρ, Ρίζος Κομήτσας. «Τόσα χρόνια, αυτές οι βιομηχανίες ήταν στο απυρόβλητο. Εχουμε ήδη επικοινωνήσει με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς επίσης και με τις υπηρεσίες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών».
Καθυστερήσεις
Σχετικά με τις καθυστερήσεις όσον αφορά τον εντοπισμό της καρκινογόνου ουσίας στον υδροφόρο ορίζοντα που ανέδειξε πρώτη η Λαϊκή Συσπείρωση, ο δήμαρχος επισήμανε ότι «δεν υπήρχε η δυνατότητα να μετρηθεί το εξασθενές χρώμιο στα τοπικά χημικά εργαστήρια. Τώρα, όμως, θα προχωρήσουμε και σε δικές μας μετρήσεις για την έκταση της ζημιάς σε όλο το υδάτινο διαμέρισμα», συμπλήρωσε. Τη δέσμευσή του να δώσει λύση στο σοβαρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής εξέφρασε στην «R» και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός: «Θα κάνουμε τα πάντα να βρεθούν οι ρυπαντές!», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση και πρόσθεσε: «Προφανώς ο ρύπος προέρχεται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Θα συγκαλέσουμε άμεσα έκτακτη σύσκεψη με τους δύο δημάρχους των περιοχών που πλήττονται από τη ρύπανση, καθώς επίσης και με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να λάβουμε έκτακτα μέτρα και να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων. Δεν παίζουμε με τις ζωές των συμπολιτών μας», υπογράμμισε.
Το χρώμιο 6
Οι μετρήσεις που πραγματοποίησε η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Κιλελέρ αποκάλυψαν ότι τουλάχιστον 17.000 κάτοικοι στον κάμπο της Θεσσαλίας πίνουν τοξινωμένο νερό, βεβαρημένο με το άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία εξασθενές χρώμιο. Οι μετρήσεις, που έγιναν σε πιστοποιημένο εργαστήριο, έδειξαν ότι τα νερά της περιοχής παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιβάρυνση πο ακόμα και σε σύγκριση με αυτή που ανιχνεύθηκε στον Ασωπό και στη Μεσσαπία, στις περιοχές εκείνες που δοκιμάζονται χρόνια τώρα από τη βιομηχανική ρύπανση. Επιστήμονες του ΙΓΜΕ πιστοποιούν ότι οι αναλύσεις του εργαστηρίου αποτελούν πολύ σοβαρή ένδειξη ότι ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας έχει επιβαρυνθεί με τον καρκινογόνο ρύπο. Αυτό το γεγονός πιστοποιεί και η Ενωση Ελλήνων Χημικών, βεβαιώνοντας ότι η ρύπανση προέρχεται από βιομηχανικές δραστηριότητες.