tromaktiko: Τα παρατράγουδα με τις εγγυήσεις, η κυβέρνηση "μακράς" θητείας, η Γερμανία που ετοιμάζεται να βάλει «νερό στο κρασί της» και το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας στην Ε.Ε.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Τα παρατράγουδα με τις εγγυήσεις, η κυβέρνηση "μακράς" θητείας, η Γερμανία που ετοιμάζεται να βάλει «νερό στο κρασί της» και το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας στην Ε.Ε.



Εκρηκτική παραμένει η ειδησεογραφία, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όπου και ξεχωρίζουν τα πολιτικά παρατράγουδα των κομμάτων με τις εγγυήσεις, όσο και η συνολική κατάσταση στο εξωτερικό και την...
κρίση χρέους, όπου όπως φάνηκε και χθες (μετά την προειδοποίηση υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας), η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο πως θα αντιδράσει η Γερμανική πλευρά στις πιέσεις που ασκούνται από το σύνολο πλέον της Ευρώπης για τη λήψη τολμηρών μέτρων (έκδοση ευρωομολόγου, νομισματική χαλάρωση μέσω της ΕΚΤ).

Στα του ελληνικού χρηματιστηρίου, το ζητούμενο θα είναι φυσικά μια ισχυρή αντίδραση η οποία και θα ανακόψει τον κατήφορο, προσπαθώντας να απομακρύνει την αγορά από τα νέα χαμηλά 19 ουσιαστικά ετών, τα οποία και καταγράφηκαν χθες. Την ίδια ώρα, πολύ κρίσιμη αξιολογείται και η τεχνική εικόνα της αγοράς, όπου σε συνάρτηση με τα όσα αναφέρουμε συνεχώς κρίνεται πολύ σημαντικό να επιστρέψει συντομότερο δυνατόν Ο ΓΔ υψηλότερα των 690 – 700 μονάδων, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι παρά του ότι οι 3 βασικοί δείκτες της αγοράς (ΓΔ, Τραπεζικός Δείκτης, FTSE/ASE 20) δε βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα, αυτό συμβαίνει στο εβδομαδιαίο, αλλά και το μηνιαίο διάγραμμα των εν λόγω δεικτών καθιστώντας ανά πάσα στιγμή και με την πρώτη αξιόλογη θετική είδηση εφικτή μια πολύ μεγάλη άνοδο (αντίδραση), η οποία και θα μπορούσε να κρατήσει περισσότερο από κάποιες λίγες συνεδριάσεις.

Η Κυβέρνηση των 3 μηνών που θα είναι τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο….

Ξεκινώντας τα επιμέρους σχόλια μας θα πρέπει να αναφέρουμε αρχικώς στις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες αφορούν την ελληνική οικονομία και οι οποίες έχουν να κάνουν με το ζήτημα της νέας δανειακής σύμβασης και του χρόνου παραμονής της νέας κυβέρνησης, αφού είναι ξεκάθαρο ότι τα δύο θέματα συνδέονται.

Έτσι και όπως είχαμε προβλέψει από την πρώτη ουσιαστικά ημέρα που ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του νέου πολιτικού σχήματος, σημαντικές καθυστερήσεις αναμένεται να υπάρξουν στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με την Τρόικα, με τις διαδικασίες να είναι πολύ πιθανόν να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιανουαρίου ή ακόμη και στο πρώτο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου αντί των όσων προβλέπονταν στο χρονοδιάγραμμα για υπογραφές μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι σε αυτήν την περίπτωση οι εθνικές εκλογές θα πάνε πίσω χρονικά, κάτι το οποίο φαίνεται να επιθυμεί πάρα πολύ η Τρόικα. Θα επαναλάβουμε μάλιστα την αρχική μας εκτίμηση ότι αυτές θα διεξαχθούν το συντομότερο τον Ιούνιου ή το πιο πιθανό τον Οκτώβριο του 2012, δηλαδή σε περίπου ένα χρόνο.

Να σημειωθεί ότι ο κυριότερος λόγος των καθυστερήσεων στις υπογραφές της νέα δανειακής σύμβασης είναι η σημαντική κωλυσιεργία η οποία παρατηρείται (όπως είχε συμβεί και μετά τη συμφωνία του Ιουλίου) στην ψήφιση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των υπολοίπων 16 κρατών – μελών της ευρωζώνης. Μάλιστα, στις συγκεκριμένες καθυστερήσεις θα πρέπει να προσθέσουμε και τις πιθανές καθυστερήσεις που είναι πολύ πιθανόν να συμβούν, όπως τουλάχιστον φαίνεται, και στο ζήτημα του PSI, του κουρέματος δηλαδή του ελληνικού χρέους.

Παρατράγουδα στο ζήτημα των εγγυήσεων αντάξιο της ιστορίας…

Με ένα ιδιαίτερο σκληρό τρόπο θα αναφερθούμε και σήμερα στα όσα εκτυλίσσονται στο ζήτημα των εγγυήσεων, αφού θα λέγαμε ότι τα 2 βασικά πολιτικά κόμματα συνεχίζουν να “βασανίζουν” και να διασύρουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, βάζοντας μπροστά τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα και αδιαφορώντας επί της ουσίας για την ουσία του ελληνικού προβλήματος. Έτσι, μετά την τραγική διακυβέρνηση της χώρας των τελευταίων ετών (και από τα δύο κόμματα), η οποία οδήγησε στην καταστροφή των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας και μετά το πρόσφατο εθνικό ναυάγιο της ιστορίας με το δημοψήφισμα, εφεύρεση του πρώην πρωθυπουργού, είναι η σειρά του προέδρου της ΝΔ να διασύρει τη χώρα, όπου σε μια πραγματικά ακατανόητη στάση, καθαρά για θέματα εντυπώσεων προκαλεί εκνευρισμό στους ξένους, βαραίνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα το οποίο υπάρχει για τη χώρα μας. Μάλιστα, ο “πολιτικός νανισμός” της χώρας θα λέγαμε ότι φαίνεται από το γεγονός ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη των δύο κομμάτων, πολλά από τα οποία είναι και στελέχη της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, το μόνο το οποίο δεν κάνουν είναι να ασχολούνται με τη σοβαρότητα της κατάστασης της χώρας, παρά μόνο με τις πολιτικές ζυμώσεις στο εσωτερικό δύο κομμάτων τα οποία και αδυνατούν να αντιληφθούν την αλλαγή που επέρχεται στη χώρα και στα ίδια τους τα κόμματα. Μάλιστα, με αφορμή τα παραπάνω θα λέγαμε ότι είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι πολύ δύσκολα τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ενώ θα χαρακτηρίζαμε την επιλογή της παρούσας κυβερνητικής συνεργασίας, ως πρόβα τζενεράλε των όσων θα συμβούν πολιτικά τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, επιστρέφοντας και κλείνοντας για το ζήτημα των εγγυήσεων, θα λέγαμε ότι θεωρούμε πρακτικά αδύνατο να υπάρξει στο τέλος πρόβλημα, αφού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιλυθεί το πρόβλημα και μέχρι το τέλος του μήνα θα δοθεί το πράσινο φως, θα εκταμιευτεί η δόση του δανείου και θα λάβει τέλος ένα ακόμη “πολιτικό θέατρο” το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Γερμανία που ετοιμάζεται να βάλει “νερό στο κρασί” της… αλλά και τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας….

Όλο και πιο σοβαρή γίνεται η κατάσταση στην Ε.Ε., κάτι το οποίο φάνηκε και από τη χθεσινή ημέρα, όπου στις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις για την ευρωπαϊκή οικονομία ήρθε να προστεθεί η προειδοποίηση υποβάθμισης της Γαλλικής οικονομίας από τη Moody’s, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι οίκοι αξιολόγησης δε θα μείνουν, εφόσον δε ληφθούν αποφασιστικά μέτρα, μόνο στις προειδοποιήσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες. Η προσοχή λοιπόν στρέφεται στην ανάγκη να ληφθούν θαρραλέες αποφάσεις από την πλευρά της Ε.Ε., με την προσοχή να είναι στραμμένη στην αδιάλλακτη στάση της Γερμανίας, η οποία πιέζεται να συμφωνήσει για την έκδοση ευρωομολόγου, αλλά και το ρόλο της ΕΚΤ (νομισματική χαλάρωση).

Πάντως, εν συντομία να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Α. Μέρκελ και κυρίως τις πληροφορίες, τις ενδείξεις και τα δημοσιεύματα από τη Γερμανία, ο κυβερνητικός σχηματισμός της Μέρκελ και η ίδια προσωπικά φαίνονται έτοιμοι να βάλουν “νερό στο κρασί τους”, δίνοντας το πράσινο φως η Ε.Ε. να λάβει επιτέλους τολμηρά μέτρα, με το καυτό ζήτημα να είναι αυτό το οποίο φαίνεται να ζητάει η Γερμανία ως αντάλλαγμα και το οποίο επιδίωκε ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή, αναφορικά με την αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε., η οποία και θα επιτρέπει τη Γερμανία να παρεμβαίνει στους κρατικούς προυπολογισμούς. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα όπως έχουν αναφέρει και οι ίδιοι οι γερμανοί αξιωματούχοι θα θέσει ζήτημα εθνικής κυριαρχίας των απείθαρχων χωρών. Μάλιστα, για τις πιθανές αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει αυτή η αξίωση της Γερμανίας, θα θυμίσουμε απλώς την πρόσφατη αντίδραση της Ιρλανδίας, η οποία και είχε αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο ή καλύτερα ότι για κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και δύο ετών!!

www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!