tromaktiko: Άκερμαν: Ανυπολόγιστη ζημιά από έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Άκερμαν: Ανυπολόγιστη ζημιά από έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ



Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε ανυπολόγιστη δευτερογενή ζημιά (σ.σ.: για την Ευρωζώνη) και θα καθιστούσε... λιγότερο πιθανό να πληρώσει η χώρα τα χρέη της, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank κ. Γιόζεφ Ακερμαν.

Δημοσίευμα του Ρόιτερ, με τίτλο "Η κρίση χρέους απλώνεται στο κέντρο της Ευρώπης", αναφέρει ότι η συζήτηση για το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης έχει διευρυνθεί μεταξύ των αναλυτών, κυρίως των εκτός της Ευρωζώνης, καθώς η Γερμανία έχει απορρίψει τις περισσότερες από τις προβαλλόμενες ως λύσεις για την κρίση χρέους.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό BNR, αν μία διάσπαση της Ευρωζώνης θα προκαλούσε μίας μεγάλης κλίμακας ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Κέες ντε Γιάγκερ απάντησε θετικά. "Αυτό μπορεί να είναι μία συνέπεια της διάσπασης της Ευρωζώνης", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, Τζιμ Ο' Νιλ, δήλωσε ότι η κρίση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης, σημαίνει ότι "πρέπει να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις πολύ γρήγορα". "Δεν είναι προφανές σε εμένα ότι η ΟΝΕ μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ιταλία", δήλωσε σε συνέδριο που διοργάνωσαν Βρετανοί βιομήχανοι, προσθέτοντας: "Δεν είναι προφανές σε εμένα ότι η Ιταλία μπορεί να επιβιώσει με αποδόσεις ομολόγων της τάξης του 6% έως 7%, έτσι κάτι πρέπει να γίνει πολύ σύντομα".

Δημοσιεύματα δύο εφημερίδων αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έθεσε εβδομαδιαίο όριο 20 δισ. ευρώ για αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ένα ποσό που σύμφωνα με τους αναλυτές δεν της επιτρέπει να έχει μία μαζική αποτρεπτική δύναμη απέναντι στις αγορές.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ, δείχνουν ότι προχώρησε σε αγορές ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ στην εβδομάδα έως την περασμένη Τετάρτη, ποσό πολύ μικρότερο από το φερόμενο ως πλαφόν των 20 δισ. ευρώ. 
nooz.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!