tromaktiko: Στο δρόμο προς την έξοδο από το ευρώ...με φόντο τα πολιτικά παρατράγουδα

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Στο δρόμο προς την έξοδο από το ευρώ...με φόντο τα πολιτικά παρατράγουδα



Δραματικές κρίνονται πλέον οι στιγμές που διανύουμε, με τη χώρα μας να βρίσκεται πλέον σε μια οριακή κατάσταση και τους πολιτικούς αυτής...
γνωστοί κατά τα τελευταία χρόνια για τη στάση τους και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα να εμφανίζουν έναν πολιτικό νανισμό ιστορικών διαστάσεων, ο οποίος κινδυνεύει να οδηγήσει αν δεν την έχει οδηγήσει ήδη τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Συγκεκριμένα, αν και σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολη όσο παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, η έξοδος της χώρας από το ευρώ, κατά τους επόμενους μήνες, φαίνεται να είναι όλο και πιο πιθανή, ειδικά αν λάβει κανείς και το κλίμα που υπάρχει συνολικά στην Ε.Ε. Επίσης, τρομακτικές κοινωνικές αντιδράσεις και καταστάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάφορα θέματα όπως η μη – εκταμίευση της 6 δόσης, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε προσωρινή εσωτερική στάση πληρωμών (μη καταβολή μισθών και συντάξεων), η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε πρωτοφανείς καταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα και πέραν των εσωτερικών θεμάτων, η κατάσταση στην Ε.Ε. γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Ιταλία, τη στιγμή που τα spreads των ιταλικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Επίσης, εμφανείς είναι για πρώτη φορά τα τελευταία 2 χρόνια οι αντιδράσεις χωρών προς τη Γερμανική στάση, οι οποίες αν και περνάνε αθόρυβα, εντούτοις κατά την άποψη μας είναι η βάση για το οριστικό τέλος της Ε.Ε., μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, αποτέλεσμα της λανθασμένης στρατηγικής (κυρίως από τη Γερμανία) που ακολουθείται από την πρώτη στιγμή στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Στα αμιγώς χρηματιστηριακά ζητήματα του Χ.Α., με ενδιαφέρον παρατηρούμε την τεχνική αντίδραση των τελευταίων ημερών στις τράπεζες, με την τεχνική εικόνα πολλών μετοχών (τραπεζικών και ειδικά μη τραπεζικών) από το FTSE/ASE 20 να εμφανίζουν σημάδια βελτίωσης, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Βέβαια σταθεροί στη στρατηγική μας από την πρώτη στιγμή, θα παραμείνουμε εξαιρετικά αρνητικοί μέχρι νεωτέρας για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ αντιθέτως θεωρούμε ότι συγκεκριμένοι τίτλοι μη – τραπεζικών μετοχών, κυρίως από τη μεγάλη αλλά και κάποιων από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση “έχουν δει τα χειρότερα”, αναμένοντας σημαντικές χρηματιστηριακές συγκινήσεις κατά τους επόμενους μήνες, υπό το πρίσμα βέβαια ότι θα αποφευχθούν οι συγκλονιστικές αρνητικές εξελίξεις για τη χώρα.

Τα Βλέμματα στην ψήφο εμπιστοσύνης και τις πολιτικές ζυμώσεις….. όλα τα σενάρια πιθανά….

Στις δραματικές πολιτικές εξελίξεις θα είναι στραμμένα τα βλέμματα σήμερα, όπου την ώρα που συνεχίζονται οι πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, η κυβέρνηση εμφανίζεται, με φόντο τη δήθεν μπλόφα του πρωθυπουργού (σχετικά με το δημοψήφισμα), να προσπαθεί να αποσπάσει τη ψήφο εμπιστοσύνης, Βέβαια η κατάσταση πλέον κρίνεται εξαιρετικά οριακή. Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί για την κυβέρνηση, μετά και τις τελευταίες αντιδράσεις, με σκληρές κουβέντες, συγκεκριμένων βουλευτών, ενώ αυτός είναι ο λόγος που οδήγησε τον πρωθυπουργό να ανοίξει και πάλι παράθυρο συνεννόησης για την πιθανότητα κοινής μεταβατικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε χθες αργά το βράδυ ότι είναι ανοιχτός σε συζητήσεις και τόνισε πως είναι πρόθυμος να ξεκινήσει άμεσα τη συζήτηση για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και στη συνέχεια, αφού διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, να πάει η χώρα στις εκλογές. Επίσης, ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα. «Δεν παραιτείται έτσι μία κυβέρνηση. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη έτοιμη που περιμένει», είπε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να υπάρξει «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας». Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αν και τελικά όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, με πιθανή μια μεταβατική κυβέρνηση μεταξύ των δύο κομμάτων, εντούτοις τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα, δεδομένων των απαιτήσεων της Ε.Ε. για κοινή κυβέρνηση μέχρι το Μάρτιο. Λαμβάνοντας λοιπόν κανείς υπόψη τον πολιτικό νανισμό που συνεχίζουν να δείχνουν και τα δύο μεγάλα κόμματα, θα τολμούσαμε να πούμε ότι όλα πλέον τα σενάρια φαίνονται πιθανά, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, απόλυτα δικαιολογημένα αυτή τη φορά, να δείχνουν να χάνουν την υπομονή τους.

Το πιθανό εναλλακτικό σενάριο του πρωθυπουργού….

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει άλλο εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι καμία από τις παραπάνω εναλλακτικές δεν προχωράει. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η παραίτηση του λίγη ώρα πριν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και την αντικατάσταση του από πρόσωπο αποδοχής στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να λάβει η κυβέρνηση την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, έστω και την τελευταία στιγμή.

Η Έξοδος από το ευρώ και δηλώσεις …

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, όλο και πιο πιθανό σενάριο γίνεται το θέμα της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, κατά τους επόμενους μήνες, κάτι το οποίο φαίνεται πλέον και από τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ.Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η ευρωζώνη επεξεργάζεται τρόπους για να διασφαλίσει ότι τα μέλη της δεν θα ζημιωθούν, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επέλθει καταστροφή για τους πολίτες στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στην ευρωζώνη. Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για την κατάσταση», είπε ερωτηθείς για το τι θα συμβεί στους Γερμανούς φορολογούμενους εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ. Επίσης, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε κόστος. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε κανένα μέλος της ευρωζώνης να μην βγει από την ομάδα των 17, αλλά εάν αυτό θέλουν οι Έλληνες, και εγώ πιστεύω ότι θα ήταν σφάλμα, δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε παρά τη θέλησή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας βέβαια το σχόλιο μας, θα πρέπει να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι πέραν των δηλώσεων που γίνονται, η διαδικασία της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ δεν είναι σε καμία περίπτωση μια εύκολη διαδικασία, αφού θα απαιτηθεί αλλαγή των συνθηκών, μια διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα ακόμη και αν θεωρητικά επισπευστούν οι διαδικασίες. Πάντως σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας θεωρούμε πλέον ότι η ίδια πιέζει με τη στάση της τους ευρωπαίους να λάβουν πρωτοφανείς για την ένωση αποφάσεις, ενώ δεδομένου του έτσι και αλλιώς “περίεργου κλίματος” που υπάρχει στην ευρωζώνη, το ενδεχόμενο της εξόδου πλέον σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αποκλειστεί κατά τους επόμενους μήνες.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!