tromaktiko: Οι πελεκάνοι επιλέγουν την λίμνη Κορώνεια

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Οι πελεκάνοι επιλέγουν την λίμνη Κορώνεια



Οι πελεκάνοι και οι κορμοράνοι «ξαναθυμήθηκαν» τη λίμνη Κορώνεια και αν και μισοπεθαμένη, την επέλεξαν για ξεκούραση στη φθινοπωρινή τους μετανάστευση.Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευαγγελία Κάρτα από το Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας Βόλβης, πάνω από 700 πελεκάνοι καθώς και άλλα είδη όπως χαλκόκοτες και κορμοράνοι, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια στην Κορώνεια, όπου και παρέμειναν για περισσότερο από ένα μήνα.

«Από το 2004 είχαν να εμφανιστούν αυτά τα πουλιά, γεγονός που αποδεικνύει ότι «θυμούνται» την λίμνη και αυτή την φορά την επέλεξαν για ξεκούραση» εξηγεί προσθέτοντας ότι η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών ξεκινάει στις αρχές Αυγούστου και κορυφώνεται τον Νοέμβριο.

Όντας πλέον στην καρδιά της φθινοπωρινής μετανάστευσης, στην Κορώνεια, παρατηρούνται παρυδάτια πουλιά με κυρίαρχες τις αβοκέτες που ξεκουράζονται πριν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, φοινικόπτερα και βαρβάρες καθώς και αφρόπαπιες, όπως πρασινοκέφαλες, καπακλήδες, κιρκίρια, χουλιαρόπαπιες και σαρσέλες.

Στη λίμνη Βόλβη βρίσκονται πάνω από 1000 λαγγόνες, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με άλλες χρονιές ενώ οι πρώτες μαυροκέφαλες έχουν φτάσει από τον Αύγουστο. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός πουλιών όπως σταχτομυγοχάφτες, φυλλοσκόποι και διάφορα είδη αετών βρίσκονται σε περιοχές περιφερειακά των λιμνών.

Την εκτίμηση ότι τα μεταναστευτικά πουλιά ήρθαν νωρίτερα φέτος κάνει από την πλευρά της η βιολόγος Εύα Κατράνα από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα η οποία αποδίδει το γεγονός αυτό στον κλιματικό παράγοντα.

Η ίδια θεωρεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι μεγάλος αριθμός πουλιών συνεχίζει να επιλέγει την περιοχή ως μεταναστευτικό σταθμό αλλά και ως τόπο για να ξεχειμωνιάσει.

«Στο Δέλτα παρατηρούμε περίπου 270 είδη μεταναστευτικών πουλιών, μερικά εκ των οποίων αρκετά σπάνια» λέει η κ.Κατράνα σημειώνοντας ότι η αύξηση του αριθμού των μεταναστευτικών πουλιών δηλώνει το καλό περιβαλλοντικό επίπεδο της περιοχής όπου αναζητούν τροφή και καταφύγιο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!