Από τους διαφυγόντες δασμούς λόγω της δράσης του κυκλώματος εκτιμάται ότι το Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, μόνο από δύο περιπτώσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, που αποκαλύφθηκαν πριν από μερικούς μήνες, οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε 11,5 εκατ. ευρώ.
Καθοριστικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης έπαιξε η ΕΥΠ με παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών και άλλες ενέργειες, που οδήγησαν στη σύλληψη 18 ατόμων (ανάμεσα τους και οι τέσσερις αξιωματικοί του Λιμενικού) στην Αττική, στην Πάτρα και στα Γιάννενα.
Η επιχείρηση των αρχών, η οποία βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη, ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού, πρόκειται για τέσσερις οργανωμένες σπείρες, που λειτουργούσαν ως «συγκοινωνούντα δοχεία», οι οποίες με δικά τους πλοία ή με μισθωμένα, ή μέσα σε κοντέινερ μετέφεραν τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων από τρίτες χώρες στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούσαν, είχαν σημαία τρίτων χωρών, κινούνταν στα διεθνή ύδατα και είχαν κλειστά τα συστήματα εντοπισμού και δήλωσης πορείας και θέσης, ώστε να αποφεύγουν τη στοχοποίηση και τους ελέγχους του Λιμενικού.
Τα λαθραία τσιγάρα ξεφορτώνονταν σε ερημικές ή απόμερες παραλίες και φορτώνονταν σε φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, με ξένες συνήθως πινακίδες και οδηγούνταν σε αποθήκες, για την περαιτέρω διάθεσή τους.
Για την επιλογή «ασφαλούς» δρομολογίου, της ώρας και του σημείου εκφόρτωσης, αλλά και την ενημέρωση τους για τις κινήσεις των Λιμενικών Αρχών, τα μέλη του κυκλώματος είχαν στρατολογήσει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που υπηρετούσαν σε διάφορες θέσεις ευθύνης και μπορούσαν να εξασφαλίσουν και να παράσχουν πληροφορίες.