tromaktiko: “Ο πρωθυπουργός σας μάλλον τρελάθηκε!”

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

“Ο πρωθυπουργός σας μάλλον τρελάθηκε!”



από την Δάφνη Ματζιαράκη (Σκαϊ)
«Πιστεύαμε ότι οι δικοί μας πολιτικοί ήταν τρελοί αλλά όπως φαίνεται οι δικοί σας έχουν χάσει το μυαλό τους»...

μου είπε σήμερα ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Jonathan Healy, που μαζί με τον Damian Kiberd, παρουσιάζουν το κεντρικό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Newstalk, του μεγαλύτερου ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού στην Ιρλανδία. «Εσείς οι Έλληνες έχετε σπάσει τα ρεκόρ, τα έχετε κάνει όλα, μέσα σε μία Ευρώπη που έχει γίνει χίλια κομμάτια. Ενώ πιστέψαμε ότι ηρεμήσαμε για λίγο, ο πρωθυπουργός σας μάλλον τρελάθηκε». «Εμείς, δε κάνουμε τόσο θόρυβο», μου είπε.

«Τι λένε οι Έλληνες»; Με ρώτησε. «Τα ATM βγάζουν χρήματα σήμερα»; Συμπλήρωσε γελώντας. Δεν ήξερα τι να του απαντήσω. «Έχουν παγώσει όλοι» του είπα.

Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους έχω μιλήσει, έχουν μουδιάσει, γιατί οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα από ποτέ και απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, κανείς δε γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες δέκα ώρες. Σχεδόν δεν υπάρχουν δεδομένα.

Και το δημοψήφισμα, η επιτομή της δημοκρατίας, μοιάζει σα τη μεγαλύτερη απειλή για τα σπουδαιότερα μεταπολεμικά οικοδομήματα. Την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

«Αυτό αποδεικνύει την τεράστια αστάθεια και ανασφάλεια που διακατέχει την Ευρώπη αυτή τη στιγμή», μου είπε.

Φανταστείτε, με τον Ιρλανδό είχαμε κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού χθες, με αφορμή την σύνοδο των G20 που πραγματοποιείται στις Κάννες - στην οποία σύμφωνα με τα τελευταία νέα θα προσκληθεί και ο πρωθυπουργός μας-. Συγκεκριμένα, θα συζητούσαμε για την έκρηξη της ανεργίας παγκοσμίως, με επίκεντρο την Ευρώπη, μία Ευρώπη που έχει κατακερματιστεί.

Μίλησα με τον Raymond Torres, Διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), ο οποίος μου είπε, ότι οι άνεργοι παγκοσμίως έχουν φτάσει τα 205 εκατομμύρια. Αναλογικά, το ποσοστό αύξησης της ανεργίας, που αντιστοιχεί αυτή τη στιγμή στην Νότια Ευρώπη είναι με διαφορά το μεγαλύτερο. Ο Τόρρες είπε επίσης, πως η έκθεση του ILO θα παρουσιαστεί στις Κάννες, ακριβώς επειδή η ανεργία αυτή είναι μεταδοτική και επιφυλάσσει μεγάλες κοινωνικές αναταραχές. Όπως τόνισε, πρέπει να βρεθούν 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, για να φτάσουμε στα προ- κρίσης επίπεδα!

Προφανώς, με τον Healy δε μιλήσαμε για την ανεργία. Ούτε ηχογραφήσαμε κάποια συνέντευξη. «Θα μιλήσουμε πάλι αύριο», μου είπε «Προσπάθησε να λες όσο το δυνατόν λιγότερα αυτές της μέρες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταγράφουμε τα γεγονότα, γιατί κανείς στην Ευρώπη δεν έχει ιδέα που θα καταλήξει η βάρκα, αν και πότε θα πέσει στα βράχια, και πάνω απ’ όλα αν υπάρχει βάρκα ή αν βρισκόμαστε χωρίς σωσίβιο στο έλεος της τρικυμίας».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!