Χωρίς τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων, «το μεγαλύτερο μέρος της Μπανγκόκ θα βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας σε 50 χρόνια» εκτιμά ο Ανόντ Σνιντβόγκς, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Τσουλαλογκόρν της πρωτεύουσας.
«Δεν υπάρχει επιστροφή. Η πόλη δεν πρόκειται να ανέβει ξανά» στην προηγούμενη θέση της, προειδοποίησε και ο Ντέιβιντ ΜακΚόλεϊ, ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB).
Σύμφωνα με περυσινή έκθεση της ADB και της Ιαπωνικής Τράπεζας για τη Διεθνή Συνεργασία, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η Μπανγκόκ βυθιζόταν κατά δέκα εκατοστά το χρόνο.
Αυτό αποδίδεται κυρίως στην υπεράντληση υδάτων από τον υδροφόρο ορίζοντα για τις ανάγκες της βιομηχανίας και ενός πληθυσμού που φτάνει σήμερα τα 12 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα μέτρα για τη μείωση της υπεράντλησης έχουν μειώσει σήμερα τον ρυθμό υποχώρησης σε λιγότερο από ένα εκατοστό το χρόνο και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επιβραδύνουν τη βύθιση κατά ακόμα 10% το χρόνο.
Ωστόσο ο Ανόντ Σνιντβόγκς αμφισβητεί τις εκτιμήσεις και προειδοποιεί ότι η πόλη συνεχίζεται να βυθίζεται με έναν «ανησυχητικό ρυθμό»κατά 1 έως 3 εκατοστά ανά έτος.
Η υποχώρηση του εδάφους θα συνδυαστεί τις επόμενες δεκαετίες με την άνοδο της στάθμης στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, η οποία σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις θα φτάσει τα 19 έως 29 εκατοστά το 2050.
Οπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα ανέβαζε και τη στάθμη του ποταμού Τσάο Πράγια που περνά από τη Μπανγκόκ και ήδη πλημμυρίζει συχνά.
Ο συνδυασμός της υποχώρησης της πόλης και της ανύψωσης των θαλασσών θα τετραπλασιάσει τον κίνδυνο πλημμύρας για την πόλη έως το 2050, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.
Σήμερα, η Μπανγκόκ προστατεύεται από τις πλημμύρες με ένα περίπλοκο δίκτυο καναλιών, αναχωμάτων και σταθμών άντλησης.
Αυτό όμως απέτυχε να αποτρέψει τις εφετινές πλημμύρες που προκάλεσαν οι βροχές των μουσώνων. Περίπου 260 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει πλημμυρισμένο.
Και καθώς μεγαλώνουν και χτίζονται οι περιοχές που χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα, το νερό «έχει λιγότερα μέρη προς τα οποία μπορεί να κατευθυνθεί» δήλωσε ο Φρανσουά Μολέ, ειδικός στη διαχείριση υδάτων στο γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνας για την Ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή Μπανγκόκ είναι καταδικασμένη να χαθεί στα νερά. «Το μόνο ερώτημα είναι το πότε» λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αυτό που μπορούν να κάνουν οι αρχές, εκτιμούν πλέον πολλοί ειδικοί, είναι να περιορίσουν την άντληση υπόγειων υδάτων, να ενισχύσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, να μην επιτρέψουν τη δόμηση ευάλωτων περιοχών, αλλά και να σκεφτούν το ενδεχόμενο να χτίσουν μια νέα πρωτεύουσα.
Η Μπανγκόκ, εξάλλου, δεν είναι η μόνη περιοχή που κινδυνεύει να γίνει Ατλαντίδα. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η άνοδος της στάθμης λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί να καταπιεί τις Μαλδίβες, μεγάλο μέρος του Μπαγκλαντές, ακόμα και το Λονδίνο.
tosokaki.blogspot.com