tromaktiko: Ενισχυμένος ο συμφιλιωτικός ρόλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στις διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ενισχυμένος ο συμφιλιωτικός ρόλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στις διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών



από το Γραφείο Τύπου
Τον ενισχυμένο ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην επίλυση των... εργατικών διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, καταδεικνύουν τα στοιχεία της συμφιλιωτικής δραστηριότητας του Σ.ΕΠ.Ε. για το Α΄ εννεάμηνο του 2011.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται στον συνημμένο πίνακα, το 2011 παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό των εργατικών διαφορών που διενεργήθηκαν από του Επιθεωρητές Εργασίας, κατά 1,72% και 4,36% σε σχέση με το 2010 και 2009, αντίστοιχα.

Επιπλέον, αύξηση κατά 5,24% σε σχέση με πέρσι και κατά 2,14% σε σχέση με το 2009 παρουσιάζουν φέτος και οι επιλυθείσες εργατικές διαφορές γεγονός που, σε συνδυασμό με τις ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στα καταβληθέντα χρηματικά ποσά (ποσοστό 12,59 % σε σχέση με το 2010, και 23,16% σε σχέση με το 2009), καταδεικνύει τον ιδιαίτερα ενισχυμένο συμφιλιωτικό χαρακτήρα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κατά την τρέχουσα περίοδο το 47,06% των εργατικών διαφορών επιλύεται απαλλάσσοντας κυρίως τους εργαζόμενους, αλλά και τους εργοδότες, από δικαστικά έξοδα και λοιπή ταλαιπωρία.

«Οι διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών είναι σύνηθες κοινωνικό φαινόμενο», αναφέρει ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Μιχάλης Χάλαρης.

«Ο τρόπος της παρέμβασης σχετίζεται αφενός μεν με το περιεχόμενο της καταγγελίας, αφετέρου δε με την επιθυμία του καταγγέλλοντος για τον τρόπο παρέμβασης. Έτσι, για καταγγελίες που αφορούν σε π.χ. απολύσεις, συμβάσεις εργασίας, καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, βλαπτική μεταβολή ή κατάχρηση διευθυντικού δικαιώματος, επιλέγεται συνήθως ως πρώτο στάδιο η συμφιλιωτική παρέμβαση της Επιθεώρησης καθώς η θετική για τον εργαζόμενο επίλυση των διαφορών μπορεί να γίνει άμεσα και χωρίς κόστος», εξηγεί ο κ. Χάλαρης.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στον συμφιλιωτικό ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, από την πλευρά της Πολιτείας, είναι και το γεγονός πως στον νέο νόμο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Ν.3996/2011) εισάγεται ο θεσμός του Συμφιλιωτή Εργατικών Διαφορών, ως μία εξελιγμένη και πιο σύνθετη μορφή της ιδιότητας του Επιθεωρητή, ενώ και η ίδια η εργατική διαφορά συγκεκριμενοποιείται και αναβαθμίζεται σε μια ευέλικτη διοικητική διαδικασία.

Παράλληλα στην Κεντρική Υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. πρόκειται να συσταθεί ειδικό Τμήμα Υποστήριξης Συμφιλιωτικής Διαδικασίας με βασική αρμοδιότητα την παροχή υποστήριξης στους Συμφιλιωτές Εργασίας κατά την άσκηση του διαμεσολαβητικού-συμφιλιωτικού τους έργου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως 50 Κοινωνικοί Επιθεωρητές – Συμφιλιωτές Εργατικών Διαφορών έχουν ήδη συμμετάσχει σε εξειδικευμένα σεμινάρια «πρακτικής της διαπραγμάτευσης», τα οποία μελλοντικά θα συνεχιστούν.

Στοιχεία συμφιλιωτικής δραστηριότητας του Σ.ΕΠ.Ε. για το Α΄ εννεάμηνο των ετών 2011, 2010, 2009

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!