ακριβά από τις αγορές και το Βέλγιο να υποβαθμίζεται από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's.
Η ανησυχία πλέον είναι διάχυτη καθώς η κρίση χρέους μεταφέρεται από την περιφέρεια στην «καρδιά» της ευρωζώνης, με ενδεικτικό παράδειγμα το γεγονός ότι την περασμένη Τετάρτη το Βερολίνο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 6 δισ. ευρώ στην δημοπρασία 10ετων ομολόγων.
Το καμπανάκι χτύπησε και χθες όταν η Ιταλία, αν και κατάφερε να δανειστεί τα 10 δισ. ευρώ που ζητούσε από τις αγορές εντούτοις χρειάστηκε να πληρώσει το υψηλότερο επιτόκιο από την είσοδο της στην ζώνη του ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 8 δισ. ευρώ από την πώληση εξάμηνων εντόκων, με το επιτόκιο να εκτινάσσεται στο 6,504% έναντι του 3,535% που ήταν σε αντίστοιχη δημοπρασία στις 26 Οκτωβρίου. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έλαβε επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ομόλογα διετούς διάρκειας με μηδενικό κουπόνι και το επιτόκιο σκαρφάλωσε στο 7,814% από το 4,628% που ήταν στη δημοπρασία του Οκτωβρίου.
Παράλληλα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου από ΑΑ+ σε ΑΑ, διατηρώντας αρνητικό outlook στην αξιολόγηση.
Αρνητικό ήταν το σκηνικό και για την Ισπανία που δανείστηκε την Παρασκευή με επιτόκια ρεκόρ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η νέα κυβέρνηση του Μάριο Ραχόι φαίνεται ότι αναζητά έξωθεν δανειακή βοήθεια.
Έντονες διαβουλεύσεις στην Ευρώπη
Σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο μηχανισμό στήριξης των κρατών-μελών (ESM), ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2013.
Η συζήτηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων γύρω από την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών που απαιτεί η Γερμανία, προκειμένου να θεσπιστούν πιο αυστηροί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Αντίθετα, σύμφωνα με πηγές του Reuters η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης επιθυμεί πλέον να μην προβλέπονται ρήτρες στους κανόνες του ESM.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, ενώ επισήμανε ότι οι αρχές στις οποίες βασίζεται έχουν ήδη συμφωνηθεί.