Ο Σπ.Στάβερης ξεκίνησε τη φωτογραφία από το Παρίσι, όπου μετακόμισε σε ηλικία δύο ετών. Φωτογράφιζε σκηνές από τη γειτονιά του, από συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας που του άρεσαν. Αργότερα, έρχεται στην Ελλάδα, όπου γίνεται γνωστός κυρίως από τη δουλειά του στα περιοδικά από το 1990 και μετά.
Στην αναδρομική έκθεση φωτογραφίας, που περιλαμβάνει περίπου 300 έργα του γνωστού Έλληνα φωτογράφου από το 1982 μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται εικόνες δρόμου, αστικής ζωής, πορτρέτα επωνύμων και ανωνύμων, στιγμιότυπα κάθε είδους γεγονότος -από νησιωτικά πανηγύρια μέχρι και λούμπεν σκηνές- όπως και ταξίδια του ίδιου του φωτογράφου: Έναν κόσμο χωρίς περιθώρια.
Ο Σπύρος Στάβερης φωτογραφίζει εικόνες δρόμου, κάνει φωτορεπορτάζ, αποτυπώνει σκηνές μιας καθημερινής (και κυρίως νυχτερινής) Αθήνας που «βράζει». Από εκεί στις προσωπικότητες και στο lifestyle, για να επιστρέψει και πάλι στον δρόμο, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.
«Είχα χάσει την επαφή με τον δρόμο. Το κάλεσμά του το είχα αισθανθεί στην αρχή και το ξαναβρίσκω τώρα που δεν υπάρχουν πια ρεπορτάζ όπως παλιότερα» λέει ο ίδιος.
«Αισθάνομαι μια αγάπη για την κουλτούρα της πόλης, την αναζήτηση της μαγείας, της έκπληξης. Μπορεί να μου τραβήξει το βλέμμα ένα ρούχο σε έντονο χρώμα, ένα φευγαλέο βλέμμα, η διασταύρωση δύο ανθρώπων. Οτιδήποτε» πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης, διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, «δεν είναι μόνο τα κορίτσια της οδού Αθηνάς, τα “σκυλάδικα”, η λούμπεν Αθήνα, το lifestyle της κοσμικής νύχτας, οι καλτ φιγούρες, με τις οποίες καταπιάνεται ο δημιουργός. Φωτογραφίζει το αστικό τοπίο, τη διονυσιακή πλευρά των νησιωτικών πανηγυριών, προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ανώνυμους και επώνυμους), τα γεγονότα και τις διαδηλώσεις στον δρόμο, την καθημερινή ζωή, ενώ επίσης ταξιδεύει».
«Η αγάπη του προς την εικόνα ξεκινά από τον κινηματογράφο, ενώ στις αναμνήσεις του κυριαρχεί και η εικόνα ενός τσίρκου. Το “θέαμα” δηλαδή. Με αυτό ξεκινά ως αυτοδίδακτος φωτογράφος και με αυτό συνεχίζει στα επόμενα τριάντα χρόνια, αλλά με διευρυμένη και τέλος αντεστραμμένη τη σημασία του» λέει ο διευθυντής του Μουσείου.
Τα έργα παρουσιάζονται μέσα από τις ενότητες: «Η αρχή», «Η αναζήτηση», «Το θέαμα», «Οι πρωταγωνιστές», «Τα παρασκήνια», «Η γιορτή». Μέρος των έργων παρουσιάζεται σε μορφή προβολής-slideshow. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης προβάλλεται επίσης ένα φιλμ αφιερωμένο στο έργο και την πορεία του δημιουργού, σε σκηνοθεσία Πάνου Θωμαΐδη.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης, τον σχεδιασμό και την οργάνωση οι Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, Θάνος Σταυρόπουλος και την οργάνωση παραγωγής η Άννα Μηλώση.
Η έκθεση διοργανώνεται από κοινού με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση διαρκεί έως τις 4 Δεκεμβρίου.