tromaktiko: Ο Σαρκοζί και οι… δελφίνοι του

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ο Σαρκοζί και οι… δελφίνοι του



Οι προεδρικές εκλογές του 2012 δεν εξελίσσονται στον «υγιεινό» περίπατο που προσδοκούσε η γαλλική Κεντροδεξιά. Το αντίθετο μάλιστα. Η σχεδόν βέβαιη επανεκλογή του Νικολά Σαρκοζί στην αναμέτρηση της προσεχούς άνοιξης, όπως τουλάχιστον διαμορφώθηκε ως προοπτική, μετά τηνπροσωπική περιπέτεια του Ντομινίκ Στρος-Καν, άλλοτε ακλόνητου φαβορί για τα Ηλύσια Πεδία, φαίνεται να προσκρούει στη διάθεση των Γάλλων για αλλαγή.

Ακόμη κι αν η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι θα εμπιστευτούν με την ψήφο τους τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ. Μια προσωπικότητα μάλλον άχρωμη, που περιγράφεται πολύ χαρακτηριστικά με το προσωνύμιο «ο κ. κανονικός».

Εφόσον τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώσουν τις παραπάνω προβλέψεις, η γαλλική Κεντροδεξιά θα αναζητήσει εκ των πραγμάτων τον επόμενο «ηγεμόνα» της. Μια πολιτική και ιδεολογική παράταξη, με βαθιές πλέον ρωγμές στην εκλογική και στελεχιακή βάση της, από τη στιγμή που ο Νικολά Σαρκοζί ήρθε σε ρήξη με μια σειρά από διακριτές προσωπικότητες. Από τον ίδιο τον Ζακ Σιράκ, μέχρι τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν και τον Ζαν-Λουί Μπορλό.

Η μάχη των «επιγόνων» λοιπόν, έχει εμμέσως ξεκινήσει. Με τον Φρανσουά Φιγιόν, σημερινό πρωθυπουργό και δημοφιλέστερο Κεντροδεξιό πολιτικό της Γαλλίας, να αναζητεί οδό… διαφυγής, ενδεχομένως μέσω της υποψηφιότητάς του για το Παρίσι, στις επόμενες εκλογές. Τους δε υπόλοιπους, να αναζητούν τρόπους για να προλάβουν να του βάλουν… τρικλοποδιά.
statesmen.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!