Στη συνέχεια η μελέτη προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο να σημειωθούν πλημμύρες αλλά και περίοδοι ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εκλύονται λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, να επηρεάσουν τα κλιματικά μοντέλα. Οι πιο φτωχές οικονομίες θα έρθουν αντιμέτωπες με τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς θα αυξάνεται η διατροφική ανασφάλεια.
Το σημείο που ενδιαφέρει ενδεχομένως περισσότερο την Ελλάδα, είναι το θέμα του τουρισμού, το οποίο θα πληγεί καίρια, σύμφωνα με τη μελέτη. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην έκθεση πως «τα μικρά νησιωτικά κράτη είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η ταχύτητα των ανέμων των τροπικών κυκλώνων θα ενισχυθεί και οι ζεστές ημέρες θα γίνουν πιο θερμές και συχνότερες».
«Η έκθεση δείχνει ότι οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται και πρέπει να διαχειριστούμε αυτόν τον αυξανόμενο κίνδυνο των καταστροφών. Έτσι, πρέπει να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και τις περιοχές που πλήττονται από αυτές τις καταστροφές προτού συμβούν», δήλωσε ο Μάαρτεν βαν Αλστ, ο οποίος εργάζεται στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και συνέβαλε στη συγγραφή της μελέτης.
Η έκθεση καλεί ακόμη τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα τα οποία θα αμβλύνουν την κλιματική αλλαγή χωρίς μεγάλο κόστος. Το Τέξας και το Κέρας της Αφρικής αντιμετώπισαν φέτος μία δύσκολη περίοδο ξηρασίας, ενώ στην Ταϊλάνδη περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις πλημμύρες.
Η μελέτη έγινε από την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ.
spnews.gr