tromaktiko: Στη σκιά των προκλήσεων επαναρχίζουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις στην Κύπρο

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Στη σκιά των προκλήσεων επαναρχίζουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις στην Κύπρο



Στη σκιά των καταιγιστικών τουρκικών προκλητικών δηλώσεων για αναγνώριση του ψευδοκράτους επαναρχίζουν σήμερα οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Η νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκυπρίου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, θα πραγματοποιηθεί στις 10:00, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και είναι η πρώτη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, μετά τις διήμερες συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο συγκρότημα Greentree στη Νέα Υόρκη, στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2011.

Οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους μετά την τριμερή του Greentree, στην απουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος ακόμη δεν έχει επιστρέψει στο νησί.

Η σημερινή συνάντηση θα αναλωθεί στον προγραμματισμό μέχρι και τη νέα τριμερή, που τοποθετείται χρονικά στα μέσα Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η αρχική σκέψη των Ηνωμένων Εθνών είναι να πραγματοποιούνται δύο συναντήσεις την εβδομάδα. Η μία θα είναι μεταξύ Χριστόφια και Έρογλου και η άλλη εκ του σύνεγγυς, μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των συμβούλων των δύο ηγετών.

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με την ολοκλήρωση των συναντήσεων της Νέας Υόρκης, ανέφερε ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης στην Κύπρο και στη συνέχεια να μεταβούν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο, για να ξανασυναντηθούν μαζί του.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας με τη λήξη των διήμερων συνομιλιών και τη δήλωση του κ. Μπαν, ο ίδιος «συμφωνεί απόλυτα μαζί του» και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εξαντλήσει «όλες τις δυνατότητες, που προσφέρονται στο πλαίσιο της συμφωνημένης υφιστάμενης διαδικασίας, για να επιτύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε παράλληλα σαφές ότι στη συνάντηση της Νέας Υόρκης δεν έγινε λόγος για άσκηση επιδιαιτησίας ούτε για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!