tromaktiko: Επιβεβλημένη η αποχή μας από το δημοψήφισμα

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Επιβεβλημένη η αποχή μας από το δημοψήφισμα



Είναι προφανές ότι κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του δεν θα μπορέσουν να σταθούν για πολύ ακόμα, και θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα σε εκλογές. Σίγουρα οι εκλογές από μόνες τους δεν μπορούν να διασφαλίσουν το μέλλον της χώρας (έτσι όπως την καταντήσαμε…), αλλά η ανανέωση πολιτικών προσώπων αποτελεί από μόνη της μία «αχτίδα ελπίδας»…

Όμως, αν ο κ. Παπανδρέου κατορθώσει τελικά να κρατηθεί πολιτικά ζωντανός για μερικούς μήνες ακόμα, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε τελικά στο πολυσυζητημένο και άκρως ριψοκίνδυνο δημοψήφισμα. Είναι σαφές ότι το δίλλημα που θέτει ο κ. Παπανδρέου εμμέσως πλην σαφώς είναι «ή δέχεστε τη δανειακή σύμβαση ή επιστρέφετε στη δραχμή».

Το Σύνταγμα της Ελλάδας (βλ. άρθρο 44 - σελ.53) προβλέπει δύο τύπους δημοψηφισμάτων (για κρίσιμα εθνικά θέματα και για συγκεκριμένο νομοθέτημα). Όμως, σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο του κ. Καστανίδη (βλ. Ν. 4023/2011), για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στο μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων να είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο "νομοθετικό" θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.

Αν ψηφίσουμε ΟΧΙ:
α) Ο κ. Παπανδρέου παραιτείται και απαλλασσόμαστε (ίσως και βιαίως…) από το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ (το οποίο θεωρείται από πολλούς ως η βασικότερη αιτία της κατάντιας της χώρας μας).
β) Πιθανότατα χρεοκοπούμε ανεξέλεγκτα και ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε κι εκτός Ευρωζώνης (με ό,τι αυτό συνεπάγεται…)
γ) Ενεργοποιούνται τα περιβόητα CDS (των οποίων την ύπαρξη δεν γνώριζε ο κ. Παπανδρέου μέχρι πρότινος), και κάποιοι γνωστοί – άγνωστοι γίνονται πιο πλούσιοι (εντελώς τυχαία…).

Αν ψηφίσουμε ΝΑΙ:
α) Η χώρα δέχεται τη βοήθεια της Ε.Ε., αλλά με βαριά και πρωτοφανή ανταλλάγματα (τα οποία - εσκεμμένα ίσως - δεν είναι ακόμα γνωστά). Απλά υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό σχέδιο ΕΥΡΗΚΑ προέβλεπε «125 ΔΙΣ με αντάλλαγμα την 100% ιδιωτικοποίηση του δημοσίου τομέα».
β) Ο λαός δίνει εμμέσως τη νομιμοποίηση στον κ. Παπανδρέου και την παρέα του να συνεχίσουν τη «σωτηρία» της Ελλάδας (όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται…).
γ) Ο κ. Παπανδρέου προσποιείται ότι κυβερνά (αφού θα διαθέτει οριακή πλειοψηφία με 152 βουλευτές…)

Κοινώς: «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»…

Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου ξέρει ότι πλέον δεν μπορεί να κυβερνήσει.
Απλά, πριν «πέσει» αυτός και η Κυβέρνησή του, θέλει να μας έχει «σώσει» ρίχνοντάς μας στο «ρέμα» που οδηγεί στην αγκαλιά των δανειστών μας…

Άρα, η πλέον ορθή στάση είναι να απέχουμε από το δημοψήφισμα και να γυρίσουμε την πλάτη στις κάλπες του κ. Παπανδρέου, οι οποίες παρεμπιπτόντως θα μας στοιχίσουν άσκοπα περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ (που ισοδυναμούν με 100€ λιγότερα από το μηνιαίο μισθό όλων των δημοσίων υπαλλήλων ή με τους φανερούς μισθούς των 300 βουλευτών μας για μια ολόκληρη τετραετία)…

Απεναντίας, η συμμετοχή μας στις εκλογές (όποτε κι αν γίνουν) είναι απολύτως επιβεβλημένη.

Καλό είναι βέβαια να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι υπάρχει και η περίπτωση το δίλλημα του δημοψηφίσματος να ετέθη μόνο και μόνο για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος, προκαλώντας παράπλευρα αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές και κυρίως την Ευρωζώνη…

Πάντως, σε κάθε περίπτωση (εκλογές ή δημοψήφισμα) η Σοφία του Ελληνικού λαού θα λάμψει για άλλη μια φορά !

Και μάλιστα αυτή τη φορά ο λαός έχει μάλλον πλέον ξυπνήσει από το λήθαργο των τελευταίων 30 ετών…
Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!