Είχε προηγηθεί η δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη ότι «ο λευκός καπνός θα βγει από το Μέγαρο Μαξίμου», με την οποία πέταξε το μπαλάκι στην πλευρά της κυβέρνησης, αφού στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν φθάσει οι πληροφορίες για τις «καραμπόλες» που προκλήθηκαν από την εμπλοκή του ονόματος του Λ. Παπαδήμου και το ρόλο του Ε. Βενιζέλου.
«Κόκκινη γραμμή» για τον κ. Σαμαρά αποτελεί η υπογραφή που οι Βρυξέλλες αξιώνουν να βάλει κάτω από το κείμενο αποδοχής της νέας δανειακής σύμβασης μαζί με το νέο πρωθυπουργό, το νέο υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Τραπέζης της Ελλάδος.
Συνομιλητές του ξεκαθάριζαν πως ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία του Οκτωβρίου και πως ότι λέει το εννοεί.
«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει “αναπόφευκτη” η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, λίγες ώρες μετά τις αναφορές του Όλι Ρεν που σύμφωνα με αρκετά στελέχη της ΝΔ κινήθηκαν στα όρια της παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος επιχείρησε να ανατάξει το πεσμένο ηθικό πολλών στελεχών για τη συμφωνία με την κυβέρνηση μέσω του μηνύματος που στάλθηκε προς τις Βρυξέλλες για τη στάση του κ. Ρεν.
«Το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να προσβάλει την εθνική μας αξιοπρέπεια» σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Γκρίνια στην κοινοβουλευτική ομάδα
Η συζήτηση για τη συμμετοχή που θα έχει η ΝΔ σε αυτή τη νέα κυβέρνηση ανέδειξε για μία ακόμα φορά τις βαθιές διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος ανάμεσα στην πτέρυγα των «μετριοπαθών» και τη σκληρή ομάδα στελεχών που μέχρι την τελευταία στιγμή καλούσαν τον κ. Σαμαρά να τα πάρει όλα πίσω και να μην συμφωνήσει σε τίποτα με τον Γ. Παπανδρέου.
Βουλευτές μεταξύ των οποίων οι κύριοι Παναγιωτόπουλος, Μαρκόπουλος και Μανώλης εξέφραζαν σοβαρές επιφυλάξεις για το γενικότερο κλίμα προσέγγισης με την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο η ΝΔ θα χρεωθεί με κόστος που δεν τις αναλογεί από την πολιτική και τις αστοχίες του κ. Παπανδρέου.
Από την άλλη, στελέχη όπως ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Α. Σπηλιωτόπουλος εμφανίζονταν πιο διαλλακτικοί, επιμένοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να στηριχθεί, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στις εκλογές, αφού πρώτα «τρέξει» τη συμφωνία του Οκτωβρίου.
Το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο βαρύ, με αποτέλεσμα ο γραμματέας της, Κώστας Τασούλας αλλά και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Άκης Γεροντόπουλος να γίνουν δέκτες πολλών ενστάσεων για την τακτική του κόμματος.
Ενδεικτική του κλίματος που υπήρξε στη ΝΔ τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά είναι και η πληροφορία -που όμως δεν επιβεβαιώθηκε από καμία πλευρά- ότι ομάδα βουλευτών ετοίμαζε ειδικό κείμενο, με το οποίο θα καλούσαν την ηγεσία του κόμματος να μην προχωρήσει σε συγκυβέρνηση δίνοντας στελέχη πρώτης γραμμής στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
katestimeno