tromaktiko: Νέα συμφωνία με το ΔΝΤ πρόκειται να επιδιώξει η Ουγγαρία

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Νέα συμφωνία με το ΔΝΤ πρόκειται να επιδιώξει η Ουγγαρία



Το ουγγρικό Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα επιδιώξει τη σύναψη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να υπάρξει ένα νέο σχέδιο βοήθειας με... στόχο «να υποστηριχθεί η οικονομική και χρηματοοικονομική (εθνική) κυριαρχία».

Οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο αυτό αναμένεται να ξεκινήσουν στην διάρκεια των τακτικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ουγγρική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Βουδαπέστη, ανέφερε το υπουργείο.

«Η συνεργασία θα αυξήσει, και δεν θα υποβαθμίσει, την οικονομική και χρηματοοικονομική κυριαρχία» της χώρας, υποστήριξε το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι αυτό που ζητεί δεν είναι τόσο πιστώσεις αλλά «μία εγγύηση, ένα προληπτικό μέτρο, που θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ουγγαρία».

Οι αντιδράσεις των αγορών ήταν άμεσες και θετικές.

Το φιορίνι, που είχε εξασθενήσει τις τελευταίες εβδομάδες, ανατιμήθηκε ανοδικά μετά την ανακοίνωση, φθάνοντας στην ισοτιμία 1:308,93 (από 1:314,99).

Ταυτόχρονα, τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) μειώθηκαν επίσης από τις 607 μονάδες στις 592, ενώ ο δείκτης BUX του χρηματιστηρίου της Βουδαπέστης κατέγραψε άνοδο 3,76%, στις 17.359 μονάδες.

Πάντως, το ΔΝΤ διέψευσε την πληροφορία ότι θα έχει διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία για τη χορήγηση ενός δανείου, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η ουγγρική κυβέρνηση.

Η τρέχουσα αποστολή του ΔΝΤ στην Ουγγαρία, η οποία ασχολείται με τη συνηθισμένη επίβλεψη της ουγγρικής οικονομίας, «δεν είναι μια αποστολή διαπραγμάτευσης» για μία οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μόνιμη εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Βουδαπέστη Ιρίνα Ιβασένκο. «Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει αίτημα από τις αρχές για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για ένα πρόγραμμα υποστήριξης από το ταμείο», διευκρίνισε.

Σημειώνεται ότι οι όροι της δανειακής σύμβασης του ΔΝΤ επιτρέπουν το συμβόλαιο αυτό να πάρει τη μορφή μιας γραμμής πίστωσης από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει η χώρα στην περίπτωση ανάγκης. Η Ουγγαρία ήταν το Νοέμβριο του 2008 η πρώτη χώρα της ΕΕ που πήρε δάνειο από το ΔΝΤ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!