tromaktiko: Η εποπτεία δείχνει την «έξοδο»...

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Η εποπτεία δείχνει την «έξοδο»...



Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται πλέον ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που επιστρέφει στη Ρώμη από τη Σύνοδο του G20 στις Κάννες... φέροντας στις «αποσκευές» του τη διπλή εποπτεία από την Κομισιόν και το ΔΝΤ, ενώ το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα στην Ιταλία θέτει εν αμφιβόλω τόσο την έγκριση του νέου πακέτου μέτρων όσο και την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αν και πολλοί σπεύδουν να χαρακτηρίσουν ως «βίους παράλληλους» τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία, η αλήθεια είναι ότι αν επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια για την ιταλική οικονομία, η «ευρωπαϊκή τραγωδία» θα πάρει μία επικίνδυνη τροπή που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην κατάρρευση του ευρώ. Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε στις Κάνες, αλλά και την αφόρητη πίεση των αγορών με τα spreads των δεκαετών ομολόγων να «φλερτάρουν» με το οριακό 6,5%, ο Μπερλουσκόνι αποδέχθηκε την εποπτεία του ΔΝΤ και της Κομισιόν για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, «η Ρώμη ζήτησε από μόνη της την επίβλεψη». Η Ρώμη από την πλευρά της υποστηρίζει ότι πρόκειται για «συμβουλευτική στήριξη» και όχι «επιτήρηση», διαψεύδοντας σε όλους τους τόνους ότι ζήτησε δανεισμό από το ΔΝΤ.

Ιταλία όπως Ελλάδα;
Η εποπτεία δείχνει την «έξοδο» στον καβαλιέρε
Κι ενώ η Ιταλία έχει πλέον αντικαταστήσει την Ελλάδα στο στόχαστρο των αγορών, ο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να διατρανώνει όχι μόνο ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αλλά και ότι συνεχίζει να απολαμβάνει ισχυρής πλειοψηφίας στη Βουλή, παρά τους κλυδωνισμούς που σημειώνονται στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Και τούτο διότι τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι βουλευτές της συμπολίτευσης τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Η ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών του αυτή την εβδομάδα θέτει εν αμφιβόλω την ψήφο εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει για μία ακόμη φορά ο καβαλιέρε με αφορμή την έγκριση νέας δέσμης μέτρων, μειώνοντας τον αριθμό των βουλευτών του στην Κάτω Βουλή, όπου απαιτείται πλειοψηφία 316, στους 314.

«Αντάρτικο»
Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο και από το «αντάρτικο» ομάδας βουλευτών του που ζητούν την παραίτησή του. Αμεση προσφυγή στις κάλπες ζητά και ο κυβερνητικός του εταίρος, ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι, που αντιτίθεται στη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης. Η διεξαγωγή εκλογών είναι πάγιο αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με το Δημοκρατικό Κόμμα να διοργανώνει μεγάλη διαδήλωση σήμερα το μεσημέρι στη Ρώμη. Ολοι οι αναλυτές τονίζουν ότι ο «καβαλιέρε» γύρισε… διαφορετικός από αυτό το ταξίδι στο εξωτερικό, μετά τα νέα δεδομένα. Αλλωστε, όπως τόνισε, στη νέα του παρέμβαση ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αυτή η κρίση είναι «η χειρότερη στην Ευρώπη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και τώρα η Ιταλια βρίσκεται στο επίκεντρό της.

1,5 τρισ. ευρώ η αγορά ιταλικών ομολόγων
70 δισ. ευρώ η αξία των ιταλικών ομολόγων που εκτιμάται ότι έχει αγοράσει η ΕΚΤ
700 δισ. ευρώ το ύψος των ιταλικών ομολόγων που εκτιμάται ότι θα πρέπει να αγοραστούν από την ΕΚΤ για να σταθεροποιηθούν 'ή μειωθούν οι αποδόσεις τους
2 οι «Μπερλου σκονικοί» βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν
6 οι κεντροδεξιοί βουλευτές που ζητούν σύσταση νέας κυβέρνησης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!