tromaktiko: Περί υποχρεωτικής θητείας

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Περί υποχρεωτικής θητείας



Είναι γνωστό ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η στρατιωτική θητεία ήταν υποχρεωτική σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Με την πάροδο των ετών και τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου... πολλές χώρες κατήργησαν το θεσμό της υποχρεωτικής στράτευσης. Ωστόσο δεν είναι αλήθεια, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται, ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική πολιτισμένη ή η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που διατηρεί ακόμα αυτό το θεσμό. Υπάρχουν ακόμα χώρες στις οποίες ο θεσμός αυτός! είναι ακμαίος!
Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ

Αυστρία: Όλοι οι άρρενες πολίτες ηλικίας 18-35 ετών είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν εξάμηνη στρατιωτική θητεία, ενώ για περίοδο οκτώ ετών εγγράφονται στην εφεδρεία των αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δανία: Προβλέπεται 4μηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους τους άρρενες πολίτες ηλικίας 18-27 ετών. Οι αντιρρησίες συνείδησης υπηρετούν μεγαλύτερη εναλλακτική θητεία.

Κύπρος: Υποχρεωτική θητεία για όσους συμπληρώνουν τα 18 έτη, διάρκειας 19 μηνών

Φινλανδία: Υποχρεωτική θητεία για όσους συμπληρώνουν τα 19 έτη διάρκειας 6-12 μηνών, ανάλογα με το σώμα που παρουσιάζονται. Προβλέπεται δωδεκάμηνη θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης.

ΛΟΙΠΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ:

Νορβηγία: Υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όσους είναι μεταξύ 18,5-44 διάρκειας 19 μηνών. Επίσης καλούνται υποχρεωτικά και γυναίκες σε ορισμένους βοηθητικούς τομείς.

Ελβετία: Υποχρεωτική θητεία 18-21 εβδομάδων. Μετά τη λήξη της θητείας καλούνται ανά διαστήματα για επανεκπαίδευση.

Σερβία: Υποχρεωτική θητεία για όλους όσοι είναι 18-35 διάρκειας έξι μηνών.

Υποχρεωτική στρατιωτική θητεία έχουν η Ρωσία και η Τουρκία.

Δεν μπορεί κάποιοι ανεγκέφαλοι να λένε "ε, οι άλλοι δεν έχουν υποχρεωτική θητεία γιατί να έχουμε εμείς;" Αυτό ξεπερνάει τα όρια της αφέλειας; Έχει άλλη χώρα της Ευρώπης γείτονα οπλισμένο σαν αστακό με διεκδικήσεις επί των εδαφών της, συχνές παραβιάσεις και αμφισβητήσεις του εναερίου χώρου και των εθνικών υδάτων και ακόμα χειρότερα casus beli επικυρωμένο από το κοινοβούλιο της; Τίποτα δεν είναι δικό σου αν δεν έχεις τη δυνατότητα να το υπερασπίσεις.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!