Η έκθεση της ΙΑΕΑ θα είναι η λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα αναφορικά με την ικανότητα του Ιράν να κατασκευάσει ατομική βόμβα, σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με την έκθεση, από τις πληροφορίες επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες ότι το Ιράν συνέχισε να πραγματοποιεί έρευνα για πυρηνικά όπλα και μετά το 2003, τότε δηλαδή που οι αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας θεωρούσαν ότι η Τεχεράνη είχε "παγώσει" τη διαδικασία εξαιτίας της διεθνούς πίεσης.
Η έκθεση της IAEA, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, αναμένεται ότι θα είναι η λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα αναφορικά με την ικανότητα του Ιράν να κατασκευάσει ατομική βόμβα και θεωρείται ότι θα οδηγήσει τις δυτικές δυνάμεις να πιέσουν για περισσότερες κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης. Οι δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι το Ιράν επιχειρεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα υπό το πρόσχημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς.
Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης επειδή αρνείται να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν επανειλημμένως αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να πλήξουν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και η Τεχεράνη έχει απειλήσει με αντίποινα.
Ιράν: Δεν χρειαζόμαστε ατομική βόμβα για να αντιμετωπίσουμε τη Δύση
Το Ιράν "δεν χρειάζεται μία ατομική βόμβα" για να αντιμετωπίσει την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
"Οι ΗΠΑ που διαθέτουν 5.000 ατομικές βόμβες, μας κατηγορούν απερίσκεπτα ότι έχουμε κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θελήσουμε να κόψουμε το χέρι που έχουν απλώσει στον κόσμο δεν θα χρειαστούμε μία ατομική βόμβα", προειδοποίησε ο Αχμαντινετζάντ, προσθέτωντας ότι "αν οι ΗΠΑ θέλουν να εναντιωθούν στο ιρανικό κράτος, θα μετανιώσουν διότι το Ιράν δεν θα υποχωρήσει ποτέ".
Ο Ιρανός πρόεδρος επέκρινε επίσης και τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Γιουκία Αμάνο, "ο οποίος δεν έχει δική του γνώμη και παραβιάζει τους κανόνες της υπηρεσίας (...) αναπαράγοντας όλα τα έγγραφα που του δίνουν οι Αμερικανοί χωρίς να δημοσιοποιεί καμία έκθεση για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ".
Ο Αχμαντινετζάντ επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός για τα πυρηνικά των ΗΠΑ "είναι 81 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 300 φορές ο προϋπολογισμός του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας".
Όσο για τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι, παρά τις υποσχέσεις του για αλλαγή, "φρόντισε ώστε οι λαοί του κόσμου να θέλουν να κάνουν εμετό κάθε φορά που ακούν το όνομά του".