στην επεξεργασία με εξειδικευμένο λογισμικό δορυφορικών εικόνων της περιοχής του και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων δράσεων προς την κατεύθυνση της αμπελουργίας ακριβείας, ένα ελληνικό οινοποιείο - το πρώτο στη χώρα μας που υιοθετεί αυτή την καινοτόμο τεχνολογία - στοχεύει στο θεαματικό εξορθολογισμό της παραγωγής του και στη δημιουργία «μεγάλων» κρασιών, με προοπτικές διεθνούς καριέρας.
Η τηλεπισκόπηση με τη βοήθεια αεροπλάνων αρχικά και δορυφόρων στη συνέχεια, έχει ως σήμερα αξιοποιηθεί σε πλήθος διαφορετικές εφαρμογές, γιατί όχι λοιπόν και στην οινοποιία με απώτερο στόχο τη δημιουργία οίνων υψηλότερων προδιαγραφών;
Όπως σύντομα αποδείχτηκε στην πράξη, αυτή η αφ' υψηλού (με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αν σκεφτούμε ότι ο δορυφόρος περιστρέφεται στα 900 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη) θεώρηση μπορεί να επιτρέψει την ακριβή παρακολούθηση της βλάστησης και της παραγωγής των αμπελώνων, αλλά και τον εντοπισμό της χωρικής διαφοροποίησης των σταφυλιών, ακόμα και μέσα στα όρια του ίδιου αμπελιού!
Γιατί, καλή και απαραίτητη η γνώση και η εμπειρία, όμως, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι σίγουρα καλύτερα αν έχεις στη διάθεσή σου κι ένα αντικειμενικό «εργαλείο», που την κατάλληλη στιγμή θα σε βοηθήσει να πάρεις τις σωστές αποφάσεις...
«Εργαλείο» για αμπελουργία ακριβείας
Η συνεργασία ανθρώπων που ξέρουν από δορυφόρους (όπως η Astrium Services, θυγατρική της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής EADS) και ανθρώπων που ξέρουν από αμπέλια και κρασιά (όπως το Συνεταιριστικό Ινστιτούτο Οίνου [Institut Cooperatif du Vin ICV] της Γαλλίας) έδωσε πριν από τέσσερα χρόνια το Oenoview, ένα αξιόπιστο «εργαλείο» για την υλοποίηση αμπελουργίας ακριβείας, που η ολοένα συχνότερη χρήση του προοιωνίζεται πραγματικά μεγάλα κρασιά!
Η εφαρμογή αυτής της ολοκληρωμένης πλατφόρμας για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την «Οινοφόρο» του Άγγελου Ρούβαλη (το οινοποιείο βρίσκεται στις πανέμορφες πλαγιές της Αιγιαλείας, σ' ένα «μπαλκόνι» με εξαίρετη θέα, πάνω από τον Κορινθιακό).
H πλατφόρμα απευθύνεται αρχικά στους παραγωγούς που θέλουν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του αμπελώνα τους, καθώς προσφέρει χαρτογράφηση ακριβείας, μέσω της δημιουργίας ζωνών με ομοιογενή ποιοτικά χαρακτηριστικά, η οποία επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση και προσαρμογή των ετήσιων αμπελουργιών εργασιών: κλάδεμα, βλαστολόγημα και αφαίρεση φύλλων διευκολύνονται σημαντικά, το κόστος της άρδευσης και της λίπανσης μειώνεται δίνοντας εκτός από οικονομική και οικολογική διάσταση στην προσπάθεια, ο έλεγχος της ωρίμανσης της παραγωγής γίνεται ακριβέστερος και ο τρυγητός οργανώνεται καλύτερα, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού.
Όμως, σε δεύτερη ανάγνωση, απευθύνεται και στους οινοποιούς που συνδυάζουν σταφύλια από διαφορετικούς αμπελώνες για τα κρασιά τους, καθώς το Oenoview τούς επιτρέπει την άμεση αξιολόγηση και ομαδοποίηση περιοχών με συγκρίσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε μεγάλη κλίμακα και σε πραγματικό χρόνο, με εύκολα αναγνώσιμους χάρτες και χρωματικούς κώδικες.
Εμείς το γιορτάζουμε με ΔΩΡΑ αξίας...http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_6782.html