tromaktiko: Την συνέχιση του προγράμματος ταυτοποιήσεων ζητούν οι συγγενείς αγνοουμένων στην Κύπρο

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Την συνέχιση του προγράμματος ταυτοποιήσεων ζητούν οι συγγενείς αγνοουμένων στην Κύπρο



Επιθυμία της Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων είναι όπως το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων παραμένει στην Κύπρο και προχωρήσει κανονικά χωρίς τις καθυστερήσεις που... παρατηρούνται στη διαδικασία ταυτοποίησης και παράδοσης των λειψάνων των αγνοουμένων στους συγγενείς τους.

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Νίκος Θεοδοσίου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ χαρακτήρισε αδιανόητο να υπάρχουν καθυστερήσεις σε ένα πρόγραμμα «το οποίο έχει να κάνει με ανθρώπινες ψυχές και ανθρώπινο πόνο και να δημιουργούνται περισσότερες ταλαιπωρίες στους ήδη καταταλαιπωρημένους συγγενείς των αγνοουμένων».

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία ταυτοποιήσεων οφείλονται, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, σε διαφορές που έχουν προκύψει μεταξύ των εμπλεκόμενων στο πρόγραμμα.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδοσίου, «ασχέτως των οποιωνδήποτε προβλημάτων ή διαφορών μεταξύ είτε Εργαστηρίων, είτε της ΔΕΑ με το Ινστιτούτο Νευρολογίας εμείς, ως συγγενείς, επιθυμούμε όπως άμεσα ληφθούν δραστικά μέτρα για να γεφυρωθούν οι οποιεσδήποτε διαφορές ή διαφωνίες, ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζημιά στη διαδικασία και το πρόγραμμα της Επιτροπής».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί το πρόγραμμα στο εξωτερικό, ο κ. Θεοδοσίου, αφού υπέδειξε ότι η ΔΕΑ είναι η υπεύθυνη του προγράμματος και έχει και την ευθύνη της συνέχισής του, είπε ότι οι συγγενείς επιθυμούν όπως η διαδικασία συνεχιστεί στην Κύπρο.

Εάν τα τρία μέλη της ΔΕΑ, είπε, έχουν διαπιστώσει ότι έχουν εξαντλήσει τις μεθόδους που πιστεύουν ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν για να προχωρεί το πρόγραμμα αλλά αυτό δεν προχωρεί, οφείλουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Σημείωσε ωστόσο ότι επιθυμία της Οργάνωσης και των συγγενών είναι όπως το πρόγραμμα παραμείνει στην Κύπρο.

«Για αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθούν όλα τα προβλήματα και όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούν και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για να προχωρήσει το πρόγραμμα», είπε, υποδεικνύοντας ότι «ούτε τα επιστημονικά πρωτόκολλα ούτε οι επιστημονικές διαδικασίες είναι αρμοδιότητα των συγγενών».

Ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων είναι πολύ πονεμένοι, ταλαιπωρούνται εδώ και 37 και πλέον χρόνια και ζητούν άμεσα να επιλυθούν τα όποια προβλήματα προκαλούν τις καθυστερήσεις.

Καταλήγοντας, είπε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί ο τουρκικός στρατός, ο οποίος δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες και πληροφορίες σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!