Ποιο να επιλέξουμε για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό και τη διατροφή μας;
H απάντηση λοιπόν στο ποια είναι η καλύτερη επιλογή είναι… και τα δύο! Ναι καλά διαβάσατε… Το σουβλάκι
Μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα εάν διαλέξουμε την πιο ‘light’ εκδοχή του. Συγκεκριμένα το καλαμάκι κοτόπουλο έχει λιγότερο λίπος άρα και θερμίδες από το χοιρινό και φυσικά από το γύρο (είτε κοτόπουλο είτε χοιρινό). Εάν δε η πίτα είναι αλάδωτη μάς γλιτώνει από πολλές περιττές θερμίδες αλλά και από trans λιπαρά που μάλλον υπάρχουν στο λάδι που χρησιμοποιείται και είναι ζημιογόνα.
Η προσθήκη λαχανικών μάς προσθέτει επιπλέον θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες και ανόργανα συστατικά) και κάνει το γεύμα μας πιο πλήρες αλλά και χορταστικό. Οι τηγανιτές πατάτες όπως και οι διάφορες σος μπορούν να πολλαπλασιάσουν τις θερμίδες καθώς έχουν σαν βασικό συστατικό τη μαγιονέζα και πολλά μάλλον ‘κακά’ λιπαρά. Αναζητήστε ακόμα πίτες ολικής αλέσεως μιας και είναι σίγουρα αλάδωτες, πιο χορταστικές και η νέα ‘μόδα’ σε πολλά σουβλατζίδικα. Δίνει υπέροχη, διαφορετική γεύση, φυτικές ίνες και… χορταίνει! Αντιθέτως, ένα σουβλάκι με πίτα αλάδωτη, γύρο χοιρινό, σος και πατάτες τηγανιτές μπορεί να υπερβαίνει και τις 700 θερμίδες! Και το πραγματικό πρόβλημα (όπως π.χ και με την πίτσα) είναι ότι θεωρούμε πως προσέχουμε, αφού ‘φάγαμε μόνο ένα σουβλάκι’…
Από την άλλη πλευρά, το σουβλάκι κοτόπουλο σε πίτα με λαχανικά αποτελεί ένα πλήρες γεύμα γιατί έχει τημ πρωτεΐνη (κοτόπουλο), τον υδατάνθρακα (πίτα) και λίγο (έως πολύ αν δεν προσέξουμε) λίπος. Έτσι η βασική (και διαιτητική) του εκδοχή έχει περίπου 270-300kcal, σίγουρα τις μισές από ένα ‘απρόσεχτο’ σουβλάκι!
Η πίτσα
Μπορεί εξίσου να θεωρηθεί θρεπτική και light εάν τη ζητήσουμε με διάφορες παραλλαγές. Συγκεκριμένα, η ζύμη θα πρέπει να είναι πολύ λεπτή και εάν είναι εφικτό να είναι σικάλεως. Τα υλικά που θα ζητήσουμε να μας προσθέσουν πρέπει να είναι περιορισμένα και προσεκτικά επιλεγμένα, δηλαδή καλό είναι να αποφύγουμε τα αλλαντικά (σαλάμι, λουκάνικο, μπέικον κ.α.) καθώς είναι πλούσια σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, αλλά και βλαβερές ουσίες όπως οι νιτροζαμίνες. Το τυρί επίσης είναι πλούσιο σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, έτσι είναι σημαντικό να ζητάμε να μας βάλουν μικρότερη ποσότητα (ή light), όπου αυτό είναι εφικτό. Από την άλλη πλευρά, η σάλτσα ντομάτας, αποτελεί άριστη πηγή του αντιοξειδωτικού ‘λυκοπένιο’ -το οποίο μάς προστατεύει από χρόνιες παθήσεις- οπότε ζητάμε να έχει η πίτσα μας αρκετή σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λαχανικά που αποτελούν πηγή βιταμινών και επιπλέον αυξάνουν το μέγεθος του κορεσμού μας.
Έτσι η πίτσα «vegetarian» ή του αγρότη αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Όμως εάν θέλουμε να προσέχουμε το βάρος μας καλό είναι να αρκεστούμε σε 2 ή 3 κομμάτια καθώς το κάθε κομμάτι τέτοιου τύπου πίτσας δίνει περίπου 150-200kcal, ενώ ένα κομμάτι πίτσας special μπορεί να ξεπεράσει και τις 350! Και την πατάμε έτσι όπως και με ένα ‘απλό’ αλλά απρόσεκτο σουβλάκι…
Τέλος, κρατείστε στο μυαλό σας πως μαζί με την πίτσα ή το σουβλάκι καλό είναι να τρώμε και μια πράσινη σαλάτα για να χορτάσουμε πιο εύκολα. Έτσι και την αγαπημένη σας ατασθαλία θα ευχαριστηθείτε και δεν θα υπερβάλλετε επιβαρύνοντας τον οργανισμό σας (και πιθανότατα τη ψυχολογία σας). Άλλωστε η απόλαυση δεν είναι ανάλογη της ποσότητας! Έτσι δεν είναι;
iatronet.gr