Την παραμονή της 99ης επετείου από την έναρξη των σφαγών που έγιναν από την Κυβέρνηση των Νεότουρκων, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επέλεξε ο τούρκος πρωθυπουργός εκφράζεται για πρώτη φορά ανοικτά για την τραγωδία αυτή, η οποία αναγνωρίζεται ως Γενοκτονία από πολλές χώρες.
Η κίνηση αυτή, μπορεί να διακρίνεται από πολλούς ειδικούς για τον ιστορικό της χαρακτήρα, μπορεί να αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία, ωστόσο η Τουρκία σήμερα, δεν αναγνωρίζει την αρμενική Γενοκτονία.
Η δέσμευση του τούρκου πρωθυπουργού για μια πλουραλιστική προοπτική, δίχως την άντληση εχθρότητας από την Ιστορία δημιουργεί αναντίρρητα σε μας ως Έλληνες, την ελπίδα αντίστοιχων δημόσιων δηλώσεων και πρωτοβουλιών για τη Γενοκτονία που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Γεγονός, που θα λύτρωνε την Τουρκία από τις πραγματικές της ευθύνες, γεγονός που θα συνέβαλλε ουσιωδώς, ώστε η σύγχρονη Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν, όπως σοφά την προτρέπει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Σεπτέμβριο του 2006.
Ας μην λησμονούμε πως, τόσο για μας ως Έλληνες, όσο και για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οι διώξεις των χριστιανικών λαών της Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων), συναποτελούν ένα ενιαίο και ειδεχθές έγκλημα εις βάρος της ανθρωπότητας.