tromaktiko: Economist: "Ευρωζώνη - Είναι αυτό το τέλος;"

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Economist: "Ευρωζώνη - Είναι αυτό το τέλος;"



«Είναι αυτό το τέλος;» αναρωτιέται στον τίτλο του το περιοδικό Economist, που δημοσιεύει άρθρο το οποίο σχολιάζει ότι... αν η Γερμανία και η ΕΚΤ δεν κινηθούν γρήγορα, η κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος έχει αρχίσει να διαγράφεται.

«Ενώ η ευρωζώνη κινείται προς μια συντριβή, οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν πως εν τέλει οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν ό,τι απαιτείται για να σώσουν το ενιαίο νόμισμα. Κι αυτό γιατί οι συνέπειες από τη διάλυση του ευρώ είναι τόσο καταστροφικές που κανένας ευσυνείδητος πολιτικός δεν θα στεκόταν απλώς και θα το άφηνε να συμβεί», επισημαίνει ο Economist που τονίζει ότι η διάσπαση του ευρώ θα προκαλούσε μία παγκόσμια συντριβή ακόμη χειρότερη από αυτή του 2008-09, ενώ η Γηραιά Ήπειρος θα ταλανιζόταν από χρεοκοπίες, πτωχεύσεις τραπεζών κι επιβολή κεφαλαιακού ελέγχου.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού απεικονίζεται το ευρώ ως φλεγόμενος μετεωρίτης που πέφτει, ενώ επιπλέον στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «η ευρωζώνη θα μπορούσε να συνθλιβεί σε διαφορετικά κομμάτια ή σ’ ένα μεγάλο μπλοκ στον βορρά κι ένα κατακερματισμένο στον νότο». Επίσης, τονίζεται ότι «η επιβίωση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Το μόνο θεσμικό όργανο που μπορεί να παρέχει άμεση ανακούφιση είναι η ΕΚΤ, συμπληρώνει ο αρθρογράφος, που μπορεί να γίνει δανειστής έσχατης ανάγκης, ενώ αν δεν επέμβουν δραστικά ΕΚΤ και Ευρωπαίοι ηγέτες, το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να διαλύσει μέσα σε λίγες εβδομάδες.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!