tromaktiko: Ξαναζωντανεύει η ΑΜΦΙΓΑΛ

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ξαναζωντανεύει η ΑΜΦΙΓΑΛ



Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και είσοδο στρατηγικού επενδυτή παίρνει και πάλι πνοή η κατασκευή της... γαλακτοβιομηχανίας ΑΜΦΙΓΑΛ στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Μετά από δυο χρόνια στασιμότητας, εξαιτίας της έλλειψης τραπεζικού δανεισμού, τα σχέδια για την ολοκλήρωση της μονάδας «ξεπαγώνουν» και γύρω στον Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία.

Την κατάσταση στα… χέρια της αποφάσισε να πάρει η ΑΜΦΙΓΑΛ. Το έργο κατασκευής της γαλακτοβιομηχανίας, στην περιοχή της Αμφιλοχίας, μετά από περίπου δύο χρόνια στασιμότητας, εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σταματά να περιμένει το δανεισμό και ξαναμπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Όπως εξηγεί στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, προ ημερών σε συνεδρίασή της η γενική συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,8 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Ο επενδυτής αυτός είναι οι «Ελληνικές Πρωτεΐνες», όμιλος που διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο και στις εξαγωγές, αλλά και τρία εργοστάσια παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Θα απορροφήσει το ποσοστό που αφήνει η αποχωρήσασα Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου, το οποίο ανέρχεται στο 10%. Έτσι, η ΑΜΦΙΓΑΛ μένει στην Ένωση Αγρινίου, η οποία κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό, 72% και ακολουθούν η ΤΕΔΚ, η Ένωση Καλαβρύτων και ο νέος στρατηγικός επενδυτής. Για τη μονάδα ήδη είχαν γίνει έργα που ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ. Στόχος, μετά την απόφαση για ΑΜΚ, είναι να λειτουργήσει το εργοστάσιο τον Σεπτέμβριο του 2014, με παραγόμενο προϊόν τη φέτα.

Τί προβλέπει η συμφωνία με τον όμιλο Ελληνικής Πρωτεΐνης; Τον πρώτο λόγο στη διαχείριση θα τον έχει ο νέος επενδυτής, καθώς είναι κάτι το οποίο γνωρίζει πολύ καλά, αφήνοντας τα υπόλοιπα θέματα στους άλλους μετόχους. Επιπλέον, οι ελληνικές πρωτεΐνες θα παίρνουν το τυρόγαλο που παράγεται και θα το κάνουν πρωτεΐνες, δίνοντας έτσι λύση στο οικολογικό πρόβλημα που προκαλείται. Ωστόσο, αυτό που κατάφερε και… πάντρεψε τα δύο μέρη είναι η εμπειρία και οι διασυνδέσεις του νέου επενδυτή στις ΗΠΑ.

«Όλη η παραγωγή της ΑΜΦΙΓΑΛ θα εξάγεται στις ΗΠΑ», τονίζει ο κ. Κουτσουπιάς. Σημειώνει, δε, πως ήδη έχει υπογραφεί και η σχετική σύμβαση. Θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2015, όταν και θα έχουν παραγωγή. Η μονάδα στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας μπορεί να επεξεργάζεται 8.000 με 12.000 τόνους γάλακτος ετησίως, την πρώτη πενταετία λειτουργίας της. Θα δημιουργηθούν 9 μόνιμες θέσεις εργασίας και 35 εποχικές.

Τί σημαίνει για την περιοχή

Η επένδυση υλοποιείται σ’ ένα οικόπεδο 25 στρεμμάτων, στην Αμφιλοχία, εκ των οποίων οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της ΑΜΦΙΓΑΛ καταλαμβάνουν τα 5 στρέμματα. Από τη στιγμή που ξεπεράστηκε το «αγκάθι» της χρηματοδότησης, η νέα επένδυση, ύψους 9 εκατ. ευρώ, θα δώσει πνοή στον τόπο και ώθηση στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. «Άσος στο μανίκι» αποτελεί η εξαγωγή του προϊόντος, σε μια περίοδο που η εγχώρια οικονομία παραπαίει.

Γιατί όμως στην Αιτωλοακαρνανία;

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο γαλακτοπαραγωγικό Νομό στη χώρα, με υψηλό κτηνοτροφικό δυναμικό, που φτάνει περίπου 1,1 εκατ. αιγοπρόβατα. Παρόλα αυτά, το 40-50% της συνολικής παραγωγής γάλακτος διατίθεται και μεταποιείται σε όμορους ή και μακρινούς Νομούς. «Δεν έχουμε ένα brand στην Αιτωλοακαρναρνία που να ταυτίζεται με το Νομό και πιστεύουμε ότι αυτό θα το κάνει η ΑΜΦΙΓΑΛ», τονίζει ο κ. Κουτσουπιάς. Σε πρώτη φάση η γαλακτοβιομηχανία θα απορροφά το 15% της παραγωγής του Νομού και αργότερα, σε μερικά χρόνια, το ποσοστό θα επανεξεταστεί. «Το έχει ανάγκη η περιοχή το έργο», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου.

Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο Μέτρο 123Α του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» από τον Ιανουάριο του 2011, με την επένδυση να φτάνει στα 8,74 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης γάλακτος στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας με την ονομασία ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε. Από τα 8,74 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, η δημόσια δαπάνη θα καλύψει το 41,01% (3,584 εκατ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο 58,99% (5,156 εκατ. ευρώ) θα καλύψει η εταιρεία. Από τα τελευταία τα 2,194 εκατ. ευρώ περίπου (25,10%) θα είναι ίδια κεφάλαια, ενώ τα εναπομείναντα 2,962 εκατ. ευρώ (33,89%) θα προέλθουν από δανεισμό. Ο δανεισμός αυτός όμως δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς το έργο δεν κατόρθωσε να χρηματοδοτηθεί από την ΑΤΕ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!