tromaktiko: Ανακινούν πάλι το θέμα του ENISA!

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ανακινούν πάλι το θέμα του ENISA!



"Υπόγειες" συζητήσεις φαίνεται πως γίνονται και πάλι για το θέμα του ENISA, με το Creteplus να φέρνει στη δημοσιότητα επιστολή του Ραγκούση, ο οποίος στηρίζει τον ...Οργανισμό ζητώντας εκ νέου την παραμονή του στο Ηράκλειο!

Ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με την επιστολή του στους ομολόγους του Υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρμοδιότητα σε θέματα Επικοινωνιών, ζητά τη στήριξη των ελληνικών θέσεων για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και θέτει ως στόχο την παροχή μόνιμης εντολής λειτουργίας του στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του.

Το μήνυμα Ραγκούση είναι το παρακάτω:

"Όπως ήδη γνωρίζετε, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα Κράτη Μέλη αναγνωρίζουν την ολοένα αυξανόμενη σημασία της εμπιστοσύνης των χρηστών για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων και ειδικότερα όσον αφορά την Προστασία Κρίσιμων Υποδομών Πληροφοριών (Critical Information Infrastructure Protection - CIIP). Ως εκ τούτου, τον Οκτώβριο του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε προτάσεις για πενταετή παράταση της εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (European Network and Information Security Agency - ENISA), με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού αυτού.
Οι παραπάνω προτάσεις έχουν ήδη συζητηθεί στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου. Προκαταρκτικές συζητήσεις έλαβαν επίσης χώρα και κατά την διάρκεια του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Η Ελλάδα, και στις δύο αυτές περιπτώσεις, πρότεινε την επ’αόριστον παράταση της εντολής του ENISA, συμπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό την πρόταση της Επιτροπής για αύξηση του ανθρωπίνου δυναμικού και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού. Παράλληλα, εξ όσων γνωρίζουμε, κανένας άλλος Ευρωπαϊκός Οργανισμός, με τόσο σημαντικά καθήκοντα, δεν έχει περιορισμένου χρόνου εντολή, και ως εκ τούτου μια τέτοια εντολή μόνο για τον ENISA θα μπορούσε να θεωρηθεί ως διάκριση.
Ο ENISA ιδρύθηκε πριν 7 χρόνια και ενόψει των προκλήσεων που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε θεωρείται ότι η ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών θα πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ΕΕ. Όντως, τα σχετικά ζητήματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών όχι μόνο δεν αναμένεται να επιλυθούν, αλλά μάλλον θα καταστούν πιο πολύπλοκα και επείγοντα τα προσεχή έτη. Αυτό από μόνο του συνηγορεί για μια μόνιμη εντολή.
Επιπροσθέτως, η παρουσία του ENISA στην Κρήτη υπογραμμίζει την περιφερειακή διάσταση της Ευρώπης. Αυτό, μαζί με την παρουσία άλλων Οργανισμών στην επικράτεια διαφόρων Κρατών Μελών δεν μπορεί παρά να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ENISA επί του παρόντος αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του Συμβουλίου, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο σημείο αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να ζητήσω την υποστήριξη των θέσεών μας, ώστε να διασφαλισθεί η μόνιμη εντολή του ENISA, καθώς και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η υιοθέτηση των ανωτέρω θα διευκόλυνε τη λήψη αποφάσεων, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα, αποτελώντας εγγύηση για την προστασία των κρίσιμων υποδομών πληροφοριών, οι οποίες αποτελούν βασικό στοιχείο των Ψηφιακής Οικονομίας της Ευρώπης.
Εν αναμονή της υποστήριξής σας, σας εκφράζω την βαθειά μου εκτίμηση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) το θέμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) μπαίνει σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις του, λόγω της ψηφοφορίας που θα λάβει χώρα στην Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του ΕΚ στις 10 Νοεμβρίου και στην ολομέλεια του ΕΚ τον Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, κατά τη μέχρι τώρα συζήτηση, είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε επανειλημμένως τα ελληνικά επιχειρήματα και να ανασκευάσουμε τα επιχειρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα τη μεταστροφή της μεγάλης πλειοψηφίας των εταίρων υπέρ των θέσεών μας. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται στο πλαίσιο του Συμβουλίου, της Ε. Επιτροπής και για το σκοπό αυτό η ΜΕΑ ΕΕ είναι σε διαρκή συνεργασία με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και το Γραφείο της Ελληνίδας Επιτρόπου.

Για να μπορέσει όμως η χώρα μας να εξασφαλίσει την αναβάθμιση, καθώς και την παροχή μόνιμης εντολής λειτουργίας στον ENISA, ο συντονισμός και η υποστήριξη εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι ουσιώδεις. Η τεκμηρίωση της διεκδίκησής μας θα πρέπει να είναι σοβαρή και άρτια. Στο πλαίσιο τούτο και στο βαθμό που είναι δυνατό, είναι απαραίτητη η ταχύτερη δυνατή διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού. Μόνο έτσι μπορούν να αποδυναμωθούν τα επιχειρήματα εκείνων, οι οποίοι αντιστρατεύονται την παραμονή του ENISA στην Κρήτη".

http://www.creteplus.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!